Binnenland

Vaccineren zonder afspraak is mogelijk, maar nog niet iedereen is welkom

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccineren zonder afspraak is mogelijk, maar nog niet iedereen is welkom

Afgelopen weekend stonden er meterslange rijen voor de vaccinatielocaties in Amsterdam en Rotterdam. De GGD bood de mogelijkheid om een vaccin te nemen zonder afspraak. Vanwege de massale opkomst werden mensen toch weer naar huis gestuurd zonder prik. Toch is het vandaag weer mogelijk om bij sommige locaties een coronavaccin te laten zetten zonder afspraak. Wat zijn de mitsen en maren? Joyce Henzen van de GGD IJsselland geeft de antwoorden bij Blok&Toine.

1. Kunnen we nu naar elke vaccinatielocatie voor een prik?

"Nee dat kan niet, het is een landelijke proef maar elke GGD kan zelf beslissen of ze meedoen. Daarnaast kunnen ze kijken welke locaties per gebied aan deze vrije inloop mee kunnen werken. Hiervoor is gekozen omdat het hier anders gaat dan bij een vaccinatie met een afspraak. Daarom is het goed om te checken via de site van de GGD om te kijken welke locaties meedoen."

2. Met welke vaccins wordt er geprikt?

"Ook dat wisselt per locatie. Bij GGD IJsselland wordt er met het Jansen-vaccin geprikt. Hier is voor gekozen omdat er veel animo voor is en we met name besmettingen bij jongeren zien. We hebben wel de intentie om het op korte termijn uit te breiden met Pfizer en Moderna."

3. In Amsterdam en Rotterdam werden mensen zonder prik uiteindelijk teruggestuurd. Hoe zorg je ervoor dat je nu niet een vaccin misloopt?

"Wanneer je kiest voor een vrije inloop is het belangrijk om te kijken welk vaccin je wil en waar het wordt aangeboden."

4. Welke mensen zijn dan allemaal wel welkom?

"Deze kaders moeten nog verder worden uitgewerkt, daar zijn de meeste GGD’s mee bezig. Op dit moment zijn mensen welkom die nog geen afspraak hebben staan. We zijn aan het kijken of mensen met die één AstraZeneca vaccin hebben gekregen, een tweede Pfizer-vaccin kunnen krijgen. De exacte kaders worden momenteel nog verder uitgewerkt. We willen zoveel mogelijk mensen bedienen, zonder dat het te druk wordt bij de locaties."

5. We hebben dus veel extra vaccins. Zouden we die niet moeten doneren aan Covax, het internationale collectief voor vaccins voor derdewereldlanden?

"Als GGD hebben wij hier geen invloed op, die beslissingen worden genomen door het RIVM en de ministeries. Wij vinden het als GGD fijn om extra vaccins te hebben om zoveel mogelijk mensen te kunnen vaccineren. Dit met als uiteindelijk doel om de besmettingsgraad te laten dalen en de vrijheden terug te kunnen krijgen."

5 vragen over vaccineren zonder afspraak: “Kom niet voor je tweede prik”

Ster advertentie
Ster advertentie