Binnenland
NOSNTR

Steeds meer jongeren met huidklachten door overmatig gebruik van huidproducten

foto: Kelsey Curtisfoto: Kelsey Curtis
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer jongeren met huidklachten door overmatig gebruik van huidproducten

Jongeren gebruiken steeds vaker huidproducten. Soms zelfs teveel. Dermatologen zien steeds vaker in hun praktijk tieners die huidproblemen overhouden doordat ze teveel huidverzorgingsproducten gebruiken. De Nederlandse vereniging voor dermatologen waarschuwt nu ook dat de huidtips die influencers op social media aanprijzen: die kunnen averechts werken. Zoals bijvoorbeeld de populaire 'Korean Skincare' methode - daarmee zou je juist extra klachten kunnen krijgen. Kirsten Vogelaar is dermatoloog bij Zaans Medisch Centrum en werkt ook veel met jongere patiënten.

Steeds meer jongeren met huidklachten door overmatig gebruik van huidproducten

Zuren en parfum

"Er kunnen bepaalde zuren in cosmeticaproducten zitten, of parfum. Dat kan de huid van jongeren verstoren. Zeker voor jonge kinderen van 10 of 11 jaar", legt Vogelaar uit. "Een beetje vet op de huid is goed, daar is geen duur potje voor nodig. Wat die korean skincare doet is de huid sneller af te laten schilferen, waardoor de huid gladder lijkt. Daarmee verstoren jongeren de huid en met die klachten komen ze bij mij."

Honderden euro's

"Er staat soms voor een paar honderd euro aan producten op mijn bureau. Die routine moet ik dan echt met de jongeren afbouwen. Daarom ben ik blij dat er nu aandacht voor komt. Het is voor jongeren helemaal niet nodig om zo veel producten te gebruiken. Het is zeker goed om je huid te verzorgen, maar overkill is onnodig." Vogelaar begrijpt waarom er een hype rondom huidverzorging is. "Er wordt ook heel veel aan marketing gedaan door influencers. Dat zorgt ook voor die vele aankopen aan producten die jongeren doen."

item dermatolooh

Ster advertentie
Ster advertentie