Binnenland
NOS

De toekomstige molenaars van Nederland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De toekomstige molenaars van Nederland

Het is vandaag een spannende dag voor 3 jongeren in Drenthe. Ze doen namelijk examen om molenaar te worden. Hoe staat het eigenlijk met de toekomst van Nederlandse molenaars?

Het is niet een ambacht waar de meeste jongeren gelijk aan zullen denken. "Op een of andere manier grijpt het je gewoon, dat is niet te verklaren. Men noemt het ook wel het molenvirus", vertelt de 16-jarige Sander Boom in NOS Met het Oog op Morgen. "Het heeft mij gegrepen en sindsdien ben ik er ook mee bezig."

Molens

Sander vindt de vorm van molens enorm mooi om te zien, maar dat is niet alles. "Verder vind ik ze ook heel fijn om mee te werken. Het malen bijvoorbeeld, maar ook gewoon een molen aan het draaiende zien te krijgen."

Sander merkt het enthousiasme vaak niet bij andere leeftijdsgenoten. "Het heeft toch een suf imago. Ik zou ook niet weten hoe we daar vanaf zouden moeten komen of we eraf moeten komen. Weet ik ook niet." Toch probeert hij andere jongeren mee te krijgen in zijn passie. Zo heeft hij tot nu toe bijna al zijn spreekbeurten gehouden over Nederlandse molens.

Examen

Het examen vandaag duurt 1,5 uur en wordt afgenomen door een andere organisatie. “Het begint met de molen klaar maken om te draaien. Aantonen dat je er veilig mee kan draaien en aantonen dat je kan bepalen hoe de wind staat, waar die vandaan komt, hoe hard het waait, en de molen daar juist op instellen.” Daarna heb je ook nog een theoretisch gedeelte. “Dan moet je wat vertellen over andere molentypen, over de werking ervan en andere functies van molens”, legt Sander uit.

Slagen

Roeland van Eijk, de voorzitter van het Gilde van Vrijwillige Molenaars in Drenthe, heeft Sander en de 2 andere studenten als het ware opgeleid. "Sander is de jongste molenaar ooit die dit examen gaat doen. Maar het zijn alle 3 fanatieke jongens. Het is onvoorstelbaar wat die jongens allemaal weten en kunnen. Dat is heel indrukwekkend", zegt van Eijk. Hij heeft er dan ook 500 procent vertrouwen in dat alle jongens het halen.

Draaiende houden

Volgens Van Eijk zijn er 38 draaiende molens in Drenthe. Er zouden dan potentieel 3 molenaars bijkomen om. Van Eijk is enorm blij met de 3 jongens, maar het zou niet genoeg zijn om de molens in de toekomst draaiende te houden. "Het zijn voor ons ook geweldige ambassadeurs", zegt hij. "Maar in Drenthe hebben we 125 leden, waarvan een aantal in opleiding zitten en een aantal zeg maar met pensioen zijn. Daardoor hebben we 80 actieve molenaars, dus dat is een sommetje van 2 molenaars per molen. Het is heel krap, het mooiste zou 3 of 4 zijn. Dus we zijn altijd naarstig opzoek naar nieuwe molenaars. Ook de jeugd, als ze bij ons komen en besmet worden met dat virus, het goede molenvirus, daar hebben we tientallen jaren plezier van als die jongens bij ons op de molen draaien."

"Het zijn monumenten die iedereen graag wil behouden. Als je een reclame ziet van Nederland zie je altijd molens en tulpen. Iedereen vindt dat mooi, maar we moeten ze wel met z’n allen behouden. Het is belangrijk dat we de aanwas houden."

Kost

Daarnaast kan je als molenaar ook de kost vaak niet verdienen. "van de 1500 molenaars die er in Nederland zijn, zijn er 50 die dit professioneel doen”, zegt Sander. “Dat is een vrij kleine kans. Als de kans zich wel voordoet, ga ik het wel doen."

OOG Molenaars

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie