Binnenland
NOS

China richtte illegale politiebureaus op in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China richtte illegale politiebureaus op in Nederland

China heeft sinds 2018 illegale politiebureaus in Amsterdam en Rotterdam. Er zouden sterke aanwijzingen zijn dat China via deze bureaus Chinezen die in Nederland wonen in de gaten houdt en mogelijk onder druk zet. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Follow The Money. China-correspondent Garrie van Pinxteren vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

China richtte illegale politiebureaus in Nederland op

Servicebureau

De politiebureaus hebben vaak een dekmantel en zien er niet uit als een 'normaal' politiebureau, vertelde Van Pinxteren. "Deels is het echt een servicebureau. Ze helpen mensen met het verlengen van hun rijbewijs, wat eigenlijk via de ambassade zou moeten lopen. In het promotiefilmpje vertellen ze hoe trots ze zijn en zeggen ze dat ze ook mensen kunnen helpen als je aangifte moet doen voor corruptie en afpersing."

"Maar mensen die zij verdenken van criminele activiteiten en dissidenten, zetten ze onder druk om terug te komen naar China. Door te zeggen: 'Je familie wil dat je terug komt'. Maar ook door mensen te bedreigen. Het is niet altijd duidelijk dat het van die politiebureaus komt, maar die worden geacht daar een rol in te spelen. Er worden anonieme appjes gestuurd van bijvoorbeeld een afbeelding van een pistool."

Uitleveringsverdrag

Waarom China op deze manier hun burgers in de gaten houdt? Van Pinxteren legt uit: "Wij hebben geen uitleveringsverdrag met China, dat is niet voor niets. We hebben geen vertrouwen in het justitiële Chinese systeem, ze hebben daar ook nog steeds de doodstraf. Echter is er een Spaanse krant geweest die een Chinese vertegenwoordiger sprak. Die vertegenwoordiger zei dat het heel lastig is om mensen uitgeleverd te krijgen uit Europa naar China. 'Wat is er dan mis mee om druk op deze criminelen te zetten om te zorgen dat ze wel in China berecht kunnen worden?', zei hij. China vindt het dus een goede zaak dat deze politiebureaus er zijn. Mensenrechtenorganisatie Safeguard Defenders heeft 54 bureaus gevonden op vijf werelddelen. In Europa is dat bijna overal."

Met China is nog geen contact te krijgen over deze politiebureaus. "Er is nog geen officiële reactie op deze berichten. De acties passen in het Chinese idee dat je als land het recht hebt om je eigen burgers te bestraffen voor dingen die ze buiten China hebben gedaan en die buiten China strafbaar zijn", eindigt Van Pinxteren.

item china

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie