Binnenland
NOS

Nationale Politiebond maakt zich zorgen over boerenacties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationale Politiebond maakt zich zorgen over boerenacties

De Nederlandse Politiebond heeft gisteravond tot laat gesproken met politieagenten en rechercheurs over de boerenacties van gistermorgen en vandaag, en over de gevolgen daarvan.

Nationale Politiebond maakt zich zorgen over boerenacties

“Er zijn veel zorgen”, vertelt voorzitter van de politiebond, Jan Struijs, in het NOS Radio 1 Journaal. “Met name wat dat weer doet met de overbelasting en de structureel onderzette politie. Er moet opgeschaald worden op allerlei fronten, want het zijn allerlei onaangekondigde levensgevaarlijke acties.”

Opschalen

“Ook de recherche moet aan de bak. Die zitten momenteel op zeer ernstige levensbedreigende delicten. Moorden, doodslagen, overvallen, zedendelicten, maar ja als je natuurlijk ook mensen gaat intimideren en bedreigen, zoals van Rijkswaterstaat en aannemers, dan heb je gewoon een hele ernstige situaties. Dus die worden daar weer opgezet.”

“Ze wilden ook hun zorgen uitspreken. We gaan weer aan de bak voor de zoveelste keer. We lopen op ons tandvlees, maar dat heeft ook vergaande consequenties binnen de politie en op andere onderzoeken. Dus veel zorgen.”

Tegenstelling

“Ik houd ook mijn hart vast. De komende dagen zal de tegenstelling in de maatschappij enorm gaat toenemen. We zien veel sympathie voor de boeren, maar we zien nu ook voor het eerst mensen die zeggen: joh, jullie moeten eens harder optreden, anders gaan we het zelf wel doen. Die polarisatie maken ze zich ernstige zorgen over.”

Acties

“Natuurlijk met acties en demonstraties maak je jouw punt, maar niet op deze manier. Maar ze doen het onaangekondigd, nu structureel. We zijn er voorlopig nog niet van af. Het is natuurlijk een kleine groep, maar het zijn wel enkele honderden boeren die zo’n beweging weer op kunnen zetten en dat nog meer boeren zich gaan aansluiten”, zegt Struijs.

“Die onaangekondigdheid is voor de politie ook een probleem, want je hoort nooit waar ze de hooibalen in de brand steken, overigens met als gevolg dat je grotere branden kan krijgen met deze droogte. Gisteren ook delen met asbest, dat geeft ook weer z’n complicaties. Dan ben je er mee bezig en dan sta je daar toch proberen om de veiligheid van de burgers te garanderen en dan krijg je te horen dat Rijkswaterstaat zich terugtrekt, omdat er te veel geïntimideerd wordt. Dat geeft hele complexe situaties. Ook voor de politie.”

Politie

Op sommige plekken was er weinig tot geen politie aanwezig. “Wat ik terug hoor is dat de politie moet opschalen. Het is ook bij de politie onderbezetting en vakantietijd. Ondertussen hebben we ook nog steeds ontzettend veel 112-meldingen. Die gaan ook gewoon door. In oost-Nederland en Limburg zijn er ontzettend veel toeristen die ‘s avonds ook nog wel eens een drankje doen en in de openbare orde problemen geven. Het is gewoon een kwestie van het verdelen van de schaarste.”

“Dit gaat natuurlijk wel allemaal onderzocht worden, want er zijn camerabeelden en van alles. Maar tot je opgeschaald bent tot het niveau dat je alles kan gaan bestrijden, dan ben je wel eventjes verder. Daar zit ook zeker een deel van de oorzaak.”

RJN NPB

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie