Binnenland
NOS

Studenten presenteren een elektrische auto, gemaakt van gerecycled plastic

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten presenteren een elektrische auto, gemaakt van gerecycled plastic

Aan de TU Eindhoven wordt vandaag een auto gepresenteerd die vrijwel geheel is gemaakt van afval. Het gaat niet alleen om gebruikte PET-flessen en huishoudelijk afval, maar ook om plastic dat is opgevist uit oceanen. Aan het project hebben 22 studenten anderhalf jaar gewerkt. Ze willen de auto-industrie laten zien dat afval daadwerkelijk kan dienen als nieuwe grondstof.

"Luca mag de weg nog niet op, maar we zijn wel het keuringsproces opnieuw gestart. We hopen dat we hem dan daarna op de weg kunnen uitproberen", vertelt Sietse Gelderloos, een van de studenten die heeft gewerkt aan de auto, in het NOS Radio 1 Journaal.

Met meerdere bedrijven zijn de studenten erin geslaagd om van het afval, in combinatie met bijvoorbeeld vlas, kokosvezels en paardenhaar, nieuwe materialen te maken die sterk, veilig en mooi genoeg zijn. In de achterwielen van auto Luca zitten twee elektrische motoren. De Luca weegt volgens de studenten de helft van vergelijkbare elektrische auto's en heeft een actieradius van 220 kilometer.

Interieur bijna volledig van plastic

"Het interieur bestaat uit een honingraatstructuur die gemaakt is van PAT-flesjes. De kussen zijn bijvoorbeeld gemaakt van kokosvezels en paardenhaar. Door dat hierin te gebruiken, kunnen we langer met het materiaal doen. In een wegwerpflesje kan het plastic misschien maar tien keer hergebruikt worden, maar als het om tien auto's gaat, ben je misschien zo honderd jaar verder."

De studenten hebben alle soorten afval op allerlei manieren getest. Zo probeerden ze verschillende diktes en vormen, tot ze uiteindelijk het gewenste resultaat behaalden. De buitenkant is nu gemaakt van vlasvezels in combinatie met oceaanplastic.

Auto Recyling Nederland is enthousiast

Auto Recycling Nederland reageert enthousiast op het project. Nu worden in nieuwe auto's vaak tientallen soorten plastic gebruikt. Bij Europese autofabrikanten gaat het om ruim een miljoen ton plastic per jaar, en het plasticaandeel in auto's blijft groeien. "Zo'n afvalauto zal echt niet meteen morgen in de showroom staan", zegt Martijn Boelhouwer van ARN. "Maar ik denk dat dit heel inspirerend kan zijn voor de branche."

RJN LUCA

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie