Naar homepage
Binnenland

Nederland overschat aandeel duurzame energie
BNNVARA

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland overschat aandeel duurzame energie

Nederlanders denken dat we al veel meer duurzame energie hebben dan er daadwerkelijk is. "Als je overschat hoeveel er is, onderschat je hoeveel er nog nodig is," zegt Olof van der Gaag in Vroege Vogels, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Aandeel duurzame energie wordt onderschat

Nederlanders schatten dat 17 procent van de energie van de zon komt, terwijl dat nog niet één procent is. Ook de hoeveelheid windenergie en biomassa wordt fors overschat. Dit blijkt uit een onderzoek door Motivaction, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

Werk aan de winkel

"Het is makkelijker om tegen oplossingen te zijn of extra eisen te stellen, als je denkt dat we al heel ver zijn. Maar de urgentie is veel groter dan mensen denken. Er is nog veel meer werk aan de winkel en we hebben echt alle technieken nodig", Olof van der Gaag.

De NVDE vindt het belangrijk dat de politiek kiest voor groen economisch herstel na de coronacrisis en vasthoudt aan het Klimaatakkoord. De meerderheid van de ondervraagden (60%, N=1.012) ziet ook de coronacrisis als kans om te verduurzamen. Een duurzame doorstart van onze economie biedt namelijk kansen om twee vliegen in één klap te slaan: economisch herstel en werkgelegenheid én het halen van de klimaatdoelen die we onszelf gesteld hebben.

Duurzaamheidseisen aan bedrijven

De ondervraagden vinden dat er duurzaamheidseisen moeten worden gesteld aan bedrijven die overheidssteun krijgen. Twee derde van de woningeigenaren gaat meer of evenveel verduurzamen in eigen huis door corona. Deze cijfers zijn gunstiger dan die in vergelijkbare onderzoeken enkele maanden geleden (o.a. van ABN AMRO en Vereniging Eigen Huis).

Daarnaast zijn er aspecten uit de coronatijd die men wil behouden. Zo geven vrijwel alle ondervraagden aan te willen blijven genieten van het groen en de natuur dichtbij. 78 Procent wil regelmatig thuis blijven werken, van degenen waar dat van toepassing is.

Een kleine minderheid (44%) vindt dat de overheid het meest verantwoordelijk is voor het verduurzamen van Nederland. Het aantal mensen dat ook verantwoordelijkheid toekent aan bedrijven en bevolking is toegenomen in het afgelopen jaar.

De NVDE startte vorige week de campagne Duurzame Doorstart met film, om het draagvlak voor groen herstel te laten zien en te laten groeien.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie