Binnenland

Vestverwarming met een powerbank, kan dat?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vestverwarming met een powerbank, kan dat?

[AVROTROS] "Koude winterdagen zijn verleden tijd met dit Heated Vest". Zo prijst de website Elkedagkoopjes.nl zijn bodywarmer met hitte-elementen aan. Maar werkt dat wel?

Het Heated Vest voorziet je van stroom met een eigen powerbank en warmt volgens verkooptekst in één minuut op.

Website niet bereikbaar

Radar neemt voor meer informatie contact op met Elkedagkoopjes.nl, maar de telefoon wordt niet opgenomen. Als je het achterliggende bedrijf opzoekt bij de Kamer van Koophandel, vind je een ander telefoonnummer. Dat telefoonnummer blijkt ook niet bereikbaar.

Kan het wel werken?

Radar neemt contact op met Hein Daanen. Hij is hoogleraar inspanningsfysiologie bij de VU Amsterdam, gespecialiseerd in thermofysiologie. Hij heeft het Heated Vest gekocht, maar heeft hem nog steeds niet binnen.

Mens produceert meer warmte

Volgens Daanen zou zo'n vest best kunnen werken, mits er voldoende vermogen in zit. Hij schat alleen dat er uit zo'n powerbank maar ongeveer 10 watt komt. Een menselijk lichaam produceert in rust al ongeveer 100 watt aan warmte en een veelvoud daarvan als je beweegt. Wil je echt warm worden, moet je dus gaan bewegen.

Warmte-elementen wel op goede plaats

De warmte-elementen in het vest zijn zo gepositioneerd dat vooral de rug en borst verwarmd worden. Volgens Daanen is dat de beste manier om het hele lichaam te verwarmen. Je ledematen sluiten zich in de kou af.

Is het vest gevaarlijk?

Er wordt aangegeven dat het vest gewassen kan worden, maar daar trekt Daanen toch zijn twijfels bij. Daanen zou eerder aanbevelen om er andere kleding overeen te dragen om het schoon te houden. Om brandgevaar maakt Daanen zich niet veel zorgen, want het vest werkt op een lage spanning.

Zo kleed je je warm aan in de winter

De warmteweerstand van kleding wordt uitgedrukt in een clo-waarde. Aan de hand daarvan kun je berekenen hoeveel laagjes kleding je aan moet trekken bij welke temperatuur en windsnelheid. Hoe meer laagjes je aantrekt, hoe warmer je blijft.

Als je je een beetje gaat inspannen, maakt je lichaam van zichzelf genoeg warmte aan. Probeer wel te voorkomen dat je gaat zweten, want daardoor koel je weer af.

Ook als het echt heel koud is buiten, kun je met voldoende kleding prima warm blijven. Trek die kleding, zoals handschoenen, dan wel al aan voordat je naar buiten gaat. Als je handen eenmaal koud zijn, worden ze minder doorbloed en warmen ze niet snel meer op.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie