Binnenland
NOS

Steve had jarenlang stress en slapeloze nachten door onterecht stopgezette kinderopvangtoeslag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steve had jarenlang stress en slapeloze nachten door onterecht stopgezette kinderopvangtoeslag

Steve Kuijpers kreeg een blauwe envelop op de mat die zijn leven in één klap zou veranderen. En niet ten goede. Volgens de Belastingdienst moesten hij en zijn vrouw 56.000 euro 'onterecht ontvangen' kinderopvang toeslag terugbetalen.

Hoewel al snel duidelijk was dat de Belastingdienst het bij het verkeerde eind had, moest hij jarenlang procederen om zijn gelijk te krijgen. De familie Kuijpers is een van de duizenden gezinnen bij wie de kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet, vertelt hij in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Hoe hij de afgelopen 4 jaar ervoer? Als een hel. "Het geeft enorme stress en veel gezondheidsklachten. Hoofdpijn, rugpijn en niet kunnen presteren op je werk. En bovenal kan je niet de vader voor je kinderen zijn die je graag zou willen zijn."

Schadevergoeding

Gisteren maakte staatssecretaris Snel bekend dat hij bereid is om alle vorderingen van mensen die een rechtszaak hebben lopen, stop te zetten. Vorige week beloofde hij al dat alle ouders die in deze zaak zijn gedupeerd een schadevergoeding krijgen.

Ook maakte Snel zijn excuses voor fouten bij ruim 300 gezinnen in Eindhoven. Waarschijnlijk zijn in totaal duizenden gezinnen gedupeerd door het onterecht terugvorderen van de toeslagen, vertelde Snel.

Het steekt Kuijpers met name dat de Belastingdienst door bleef procederen, terwijl medewerkers al in 2015 wisten dat de betrokken ouders wél recht hadden op de ontvangen kinderopvangtoeslag. "Ze gingen door tot aan de Hoge Raad. Als het dubbeltje de andere kant op was gevallen, hadden we nu in de schuldsanering gezeten."

De Belastingdienst heeft zijn excuses aangeboden en gaat een schadevergoeding betalen. Maar dat maakt vier jaar leed nog niet goed, vindt Kuijpers. "Het gaat er mij om of ons verhaal goed gehoord wordt. Of wordt er iets gehoord en vervolgens de deur dichtgetrokken en iets anders gedacht? Ik kreeg het gevoel dat vooral dat laatste gebeurde."

Stopgezette kinderopvangtoeslagen

In 2011 kreeg de GGD signalen dat een gastouderbedrijf uit Eindhoven fraude pleegde met toeslagen. Bij een tweede inspectie, een jaar later, bleek dat niet te kloppen. Maar de kinderopvangtoeslag van 302 gezinnen was toen al geruime tijd stopgezet.

De Belastingdienst besloot daartoe op basis van verouderde informatie. Bovendien vroeg de Belastingdienst geld terug dat al was uitgekeerd. Bij veel van de gezinnen ging het om bedragen die opliepen tot tienduizenden euro's. Daardoor raakten zij in de financiële problemen. Ook hebben veel ouders last van emotionele of psychische problemen, door de manier waarop ze door de Belastingdienst zijn behandeld.

Ster advertentie
Ster advertentie