Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Marc Bonten: 'Meer vrijheden bij negatieve testen kan, maar eerst besmettingen omlaag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Marc Bonten: 'Meer vrijheden bij negatieve testen kan, maar eerst besmettingen omlaag'

Een negatief coronatestbewijs om meer vrijheden te krijgen, zou niet ouder dan 24 uur mogen zijn. Dat zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten bij Spraakmakers. Los daarvan zijn nu te veel mensen besmet voor een dergelijk plan. Voor de toekomst ziet Bonten wel mogelijkheden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het kabinet buigt zich over een plan dat mensen met een negatief testbewijs op zak weer toegang zouden moeten krijgen in bijvoorbeeld een restaurant, theater of bioscoop.

Bonten: "We zijn groot voorstander van het massaal inzetten op testen, maar we moeten de risico's niet onderschatten."

Testen

Een van de risico's wordt bepaald door hoe de test presenteert. Volgens hem zijn de testen "suboptimaal". "We weten dat ze mensen die besmettelijk zijn missen."

Ook moet gekeken worden naar het soort evenement; hoeveel mensen komen er bij elkaar en hoe lang duurt de bijeenkomst? Een meerdaags festival heeft volgens hem meer risico's dan een evenement van twee uur. "Als je voor het evenement negatief test heb je meer kans dat je mensen besmet als iets drie dagen duurt dan bijvoorbeeld een restaurantbezoek."

Circulatiegraad omlaag

Voordat er volgens Bonten kan worden overgaan op massaal testen, moet de circulatiegraad van het virus in Nederland omlaag. "Op dit moment praten we over 100.000 mensen per dag die besmettelijk zijn. Als dat weer naar 10.000 gaat, dan is het risico tien keer zo klein dat er wat misgaat."

Stand.nl: Mensen met een negatief testbewijs moeten meer vrijheden krijgen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie