Binnenland

SER: onderwijssysteem en corona vergroten kansenongelijkheid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SER: onderwijssysteem en corona vergroten kansenongelijkheid

Het onderwijssysteem in Nederland verkleint de kansenongelijkheid onder kinderen niet, maar vergroot die juist. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan het kabinet.

De coronacrisis heeft de kansenongelijkheid nog verder vergroot, betoogt de belangrijkste adviesraad van de overheid op het gebied van sociale vraagstukken. Kinderen uit gezinnen met een lagere sociaal-economische achtergrond hebben minder vaak een "stimulerende en faciliterende thuisomgeving". Ze ondervinden daardoor relatief meer negatieve gevolgen van de schoolsluitingen, stelt de SER.

Video niet beschikbaar

In het rapport staan aanbevelingen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Want die kwaliteit is nu onvoldoende, stelt de SER. Als voorbeelden worden genoemd het lerarentekort, volle klassen, hoge werkdruk en de dalende prestaties van leerlingen op het gebied van taal en rekenen.

'In ieders belang'

Kansengelijkheid in het onderwijs is "in ieders belang", zegt Steven van Eijck, kroonlid van de SER. "Het is fijn om je talenten te benutten, te doen waar je goed in bent en je verder te ontwikkelen. En dat is ook gewoon goed voor onze samenleving: zo kan iedereen meedoen."

De Onderwijsraad bracht vorig jaar een soortgelijk advies uit: Het Nederlandse onderwijs heeft gerichte investeringen nodig om te voorkomen dat het door de gevolgen van de pandemie "van de rails raakt", schreef het adviesorgaan. Ongelijke kansen in het onderwijs waren voor de coronacrisis al problematisch. Maar die verschillen zijn nu groter geworden, zei de Onderwijsraad.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie