Binnenland
NOS

Tweede Kamer debatteert vandaag over avondklok: gaat hij er komen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer debatteert vandaag over avondklok: gaat hij er komen?

Het houdt de gemoederen flink bezig: vandaag wordt er gedebatteerd over een avondklok in de Tweede Kamer. Veel partijen zouden tegen de maatregel zijn en hebben flinke bezwaren, maar volgens demissionair premier Rutte kunnen we er niet meer omheen. Het kabinet heeft grote vrees voor de Britse variant van het coronavirus, legt politiek verslaggever Wilco Boom uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Toch dalen de besmettingscijfers, nu lijkt de nieuwe variant van het virus dus nog niet de overhand te hebben. Dat kan echter snel omslaan en daarom wil Rutte snel aanpakken. "Zonder nieuwe maatregelen dreigt een derde golf en dan zijn we veel verder van huis, zo voorspelt het kabinet, vandaar die avondklok en ook een aantal andere maatregelen", vertelt Boom.

Video niet beschikbaar

Het is echter maar de vraag of de bezwaren inmiddels verdwenen zijn. "Eigenlijk zijn alleen de VVD en het CDA voor de nieuwe maatregelen. Voor de ChristenUnie en D66 geldt dat in ieder geval niet. Daarnaast hebben ook de linkse oppositiepartijen en de PVV van Wilders bezwaren, zowel principieel als praktisch. Het is dus niet zo dat de bezwaren nu weg zijn", gaat Boom verder.

Wilders fel tegen, kansen bij oppositie

Die bezwaren zullen in ieder geval niet weg te nemen zijn bij bijvoorbeeld Geert Wilders, voor andere partijen ligt dat subtieler volgens Boom. "Die hebben allemaal gezegd dat zij ertegen zijn, maar ermee akkoord kunnen gaan als er ook andere maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld tegen het vliegverkeer. Maar de andere maatregelen zijn genomen en daarmee hoopt Rutte de steun te krijgen."

Als de Tweede kamer nee zegt, dan zal de avondklok er ook komen. Maar dat is volgens Boom niet zonder risico. "De tegenstanders staan namelijk voor een dilemma. Als zij nee zeggen, en het Britse virus slaat enorm om zich heen, dan krijgt de oppositie natuurlijk de schuld van het feit dat er geen maatregelen zijn getroffen. In die zin is het dus een lastige afweging die zij moeten maken", legt Boom uit.

Het is lastiger geworden voor Rutte omdat het Kabinet nu demissionair is geworden. Daardoor moet de premier meer dan ooit steun krijgen voor maatregelen. "Hij heeft nu niet meer de natuurlijke meerderheid in de kamer. Daarom moet Rutte meer bedelen om steun en het is niet zeker of dat gaat lukken. Maar vermoedelijk zullen de partijen er wel mee instemmen, mogelijk komt er nog een aanpassing in de uren. Dan kan je toch nog even sporten", sluit Boom af.

RJN avondklok

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie