Binnenland
BNNVARA

Regenwormen zijn hartstikke belangrijk en dit is waarom

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Regenwormen zijn hartstikke belangrijk en dit is waarom

In de Biesbosch hebben ze naast een nieuwe korstmossoort nu ook een nieuwe soort regenworm verwelkomd. Regenwormen zijn misschien niet de mooiste dieren, in de tuin zijn ze altijd zeer welkom. Toch is er over het dier weinig bekend en daar moet verandering in komen. Hoe we daaraan kunnen werken? Dat hoor je in Vroege Vogels in 30 minuten.

{podcast audio="103324" caption="#24 stierenkuilen, tapuit, nieuwe regenworm, olijventeelt nekt zangvogels, stop de verdozing" }

Ondergronds zorgen regenwormen voor de afbraak van organisch materiaal, waardoor voedingsstoffen vrijkomen, en woelen met hun gegraaf de bodem om. Ze zijn dus ontzettend belangrijk voor de plantengroei en voor de stofkringlopen in het hele ecosysteem. Het is daarom verwonderlijk dat er zo weinig over deze diergroep bekend is.

Wat hoor je nog meer in Vroege Vogels in 30 minuten aflevering 24?

Hoe bronstige stieren voor méér planten en insecten, Herman van Oosten vecht voor de laatste tapuit, nieuwe regenworm ontdekt, olijventeelt kost miljoenen vogels het leven, stop de verdozing van Nederland!

De Engelse dwergworm

Bovendien is er niet maar één regenworm-soort: er is een breed scala aan soorten waarvan de meeste onbekend zijn. De jonge ecoloog Anne Krediet heeft een boekje gemaakt om zowel de levende regenwormen in het veld als de op alcohol bewaarde exemplaren te identificeren. Tijdens het maken van het determinatieboekje ontdekte Anne Krediet ook nog een nieuwe soort regenworm voor Nederland: de Engelse dwergworm.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie