Binnenland
EONOS

Gommers: 'OMT heeft niet over coronabewijzen in de sport gesproken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: 'OMT heeft niet over coronabewijzen in de sport gesproken'

Volgens OMT-lid Diederik Gommers heeft het kabinet het besluit om coronatoegangsbewijzen in de amateursport in te voeren niet gebaseerd op een advies van het Outbreak Managementteam. Dat zegt de IC-arts in Langs de Lijn en Omstreken: “Het komt voor mij ook een beetje uit de lucht vallen.”

Het kabinet maakte vanavond bekend dat sportclubs sporters en toeschouwers moeten gaan controleren op het coronatoegangsbewijs. Dat betekent dat mensen die niet gevaccineerd, getest of recent genezen van corona zijn, binnenkort niet meer toegelaten mogen worden tot een sportpark. Gommers kan zich niet herinneren dat die maatregel besproken is in het OMT, maar dat is volgens hem niet per se vreemd: “Het kabinet moet uiteindelijk een afweging maken.”

Luister nu: Diederik Gommers en Jan Dirk van der Zee over het coronatoegangsbewijs in de sport

Sportbonden verontrust

Marc van den Tweel is directeur van sportkoepel NOC-NSF en reageert verontrust. “We hebben met onze leden gesproken en onder de sportbonden merk ik onbegrip en boosheid.” Hij vindt dat de coronacrisis heeft aangetoond dat de samenleving vitaal moet zijn en dat sporten daarvoor belangrijk is. Ook Diederik Gommers ziet het belang van sporten in: “Sporten is heel belangrijk, dus eigenlijk moet er geen belemmering zijn.” Gommers ziet het tonen van de QR-code niet als een belemmering.

KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee is ook verontrust. Hij denkt dat het praktisch onhaalbaar is om de kabinetsplannen uit te voeren. “Wij hebben te maken met vrijwilligers die moeten gaan controleren. Dat zijn geen professionals”. Volgens hem is het dan ook onmogelijk voor clubs om de maatregel te gaan handhaven. Van der Zee vertelt dat de KNVB dan ook hoopt dat de Tweede Kamer de kabinetsplannen tegenhoudt.

Ster advertentie
Ster advertentie