Binnenland

Premier Rutte: uitbreiding coronapas en anderhalve meter terug

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Rutte: uitbreiding coronapas en anderhalve meter terug

Tijdens de persconferentie over de toenemende cijfers van coronapatiënten heeft premier Mark Rutte nieuwe maatregelen aangekondigd om de cijfers in te perken.

Basismaatregelen terug en uitbreiding van de coronapas

Video niet beschikbaar

"Ons eigen gedrag blijft cruciaal", zegt Rutte. "Daarmee valt of staat de hele corona-aanpak". Hij hamert erop dat het belangrijk is dat iedereen de basisregels weer gaat volgen, ook gevaccineerden. Het gaat om hoesten en niezen in de elleboog, handen schudden en ventileren.

Rutte voegde ook drie adviezen toe. Zo keert de 1,5 meter afstand terug en wordt het thuiswerkadvies aangescherpt. Het advies wordt nu: werk minimaal de helft van de tijd thuis. Verder adviseert het demissionaire kabinet om zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk gebruik van het OV te maken.

Coronapas en mondkapje

De locaties waarvoor het coronatoegangsbewijs nodig is, worden uitgebreid. De pas gaat in de horeca ook op buitenterrassen gelden. Ook op doorstroomlocaties gaat de pas in, bijvoorbeeld in musea en sportscholen.

Daarnaast worden mondkapjes verplicht in publiek toegankelijke locaties, zoals overheidsgebouwen en winkels. Het hoger onderwijs valt hieronder, maar ook op de stations en op de perrons moeten weer mondkapjes worden gedragen. Op plekken waar het coronatoegangsbewijs verplicht is, hoeft geen kapje te worden gedragen.

Boosterprikken

Mensen onder de 60 jaar, kunnen op den duur een boosterprik krijgen. Dat heeft demissionair minister de Jonge gezegd. De Gezondheidsraad kwam vandaag met een nieuw advies om 60-plussers en bewoners zorginstellingen te vaccineren met een zogenoemde boosterprik. Dat advies wordt overgenomen door het kabinet.

Persco corona

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie