Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Gorinchem liep stage bij afdeling acute psychiatrie tijdens opleiding tot verpleegkundige

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Gorinchem liep stage bij afdeling acute psychiatrie tijdens opleiding tot verpleegkundige

Reinie Melissant, de burgemeester van de gemeente Gorinchem, besloot verpleegkundige te worden nadat ze op Oudejaarsavond een crisismaatregel moest nemen. De vrouw die werd opgenomen vroeg Melissant of ze wel wist wat er nu met haar ging gebeuren. "Dat zette me aan het denken", vertelt Melissant bij Spraakmakers.

De vrouw liep in een pyjama blootsvoets over straat en werd meegenomen door de politie. Samen met Melissant zat ze op de achterbank. "Weet u wel wat er nu met mij gaat gebeuren?" vroeg de vrouw aan de burgemeester. Melissant wist dat niet precies en besloot actie te ondernemen. Eerst door in gesprek te gaan met psychiaters en verpleegkundigen, maar ook daar werd ze eigenlijk onvoldoende wijzer van. "Nu hoor ik het wel, maar weet ik het niet écht."

Criteria

Een crisismaatregel met een gedwongen opname als gevolg komt zo'n twee keer per maand voor Gorinchem. "Het criterium is dat iemand een gevaar voor zichzelf of voor diens omgeving vormt", legt Melissant uit. Een psychiater bepaalt of dat zo is aan de hand van iemands (medische) achtergrond. "Als zo'n crisismaatregel niet lang mag duren, wordt de burgemeester gebeld."

'Gaaf en pittig'

Om erachter te komen hoe het echt zit, wilde Melissant eens de werkvloer op. "En dat bleek lastiger dan ik dacht." Dat mag namelijk alleen als je verpleegkundige bent of het vak studeert, dus besloot Melissant de schoolbanken in te duiken. "Gaaf en pittig", lacht de burgemeester.

Met eigen ogen

Het was een hele onderneming voor Melissant. "Gemiddeld werkt een burgemeester 58 uur per week. Als je daarbovenop een studie stapelt, dan is dat pittig", zegt de burgemeester. Melissant vond het een "supergave" ervaring. "Ik houd echt van leren en studeren. Ik ben nieuwsgierig van aard." Tijdens de opleiding liep Melissant stage bij de acute psychiatrie. "Ik heb gezien hoe het er aan toe gaat."

Quote

Ik zit er nu echt wel anders in

"Ik beneem iemand wel de vrijheid. Is dat altijd terecht?" vroeg Melissant zich af voorafgaand aan de opleiding. "Helemaal doorvoelen hoe het daar is, kan je natuurlijk nooit." Maar tijdens de stage zag de burgemeester "niemand" die niet op de afdeling thuishoorde. "Voor mezelf vond ik dat wel een geruststellende gedachte."

Context

Inmiddels heeft Melissant de opleiding voltooid. Denkt de burgemeester nu anders over crisismaatregelen? "Wat ik nu anders doe, is dat ik vraag de context." Daarom kijkt Melissant nu ook naar de omgeving van de persoon. "Daarvoor had ik daar eigenlijk geen oog voor. Ik zit er nu echt wel anders in."

Carrièreswitch

De grote vraag is natuurlijk of Melissant burgemeester blijft of echt de overstap maakt. "Zolang de gemeenteraad mij wil hebben, blijf ik burgemeester van de allermooiste vestingstad van Nederland, Gorinchem", lacht Melissant. Maar ze wil wel "hier en daar" op werkvloeren blijven rondkijken. "Op werkvloeren leer je heel veel."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie