Binnenland
AVROTROS

'Nederland gaat negatieve effecten zien van technisch personeelstekort'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland gaat negatieve effecten zien van technisch personeelstekort'

Het tekort aan technisch personeel in ons land gaat negatieve effecten hebben voor de concurrentiepositie van Nederland. Dat zegt ruim de helft van de technische organisaties in ons land in een onderzoek van het ROVC, een aanbieder van technische mbo-opleidingen.

"Werkgevers moeten anders naar hun personeel zoeken", vertelt ROVC-directeur John Huizing. "Ze zijn nog te vaak op zoek naar het schaap met de vijf poten: de ideale werknemer die aan alle criteria voldoet. Maar die is er niet meer." Er zou volgens Huizing meer gekeken moeten worden naar zij-instromers.

Video niet beschikbaar

Techniek is sexy

Remco Rooker, manager Noord-Nederland bij netbeheerder Enexis, worstelt met een personeelstekort van bijna 80 man. "Dan heb ik het alleen over Noord-Nederland." Volgens Rooker zijn de economische groei en de energietransitie de belangrijkste oorzaken van het tekort. "Ook kiezen te weinig leerlingen voor de techniek", aldus Rooker. Volgens hem zullen niet alleen bedrijven, maar de hele maatschappij nadelige gevolgen ondervinden van het personeelstekort. "Iedereen gaat dit merken." Zijn organisatie richt zich nu op de zij-instromers. "Wij zijn door de kaartenbakken van het UWV gegaan om vervolgens mensen om te scholen. We richten ons nu dus op het schaap met drie en een halve poot. Na omscholing zijn dat hele goede werknemers."

Maar, ook Rooker ziet dat er meer moet gebeuren. "Als bedrijf zijn we er ook verantwoordelijk voor om banen aantrekkelijk te maken. Dat kan bijvoorbeeld door maatwerk te leveren en te kijken naar de wensen van de werknemer. Daarnaast is het belangrijk om te laten zien hoe sexy ons vak eigenlijk is."

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie