Binnenland
EOKRO-NCRV

'Ik ben bloednerveus om mijn boerenbuurman aan te spreken'

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik ben bloednerveus om mijn boerenbuurman aan te spreken'

Twee jaar geleden kwam NPO Radio 1-luisteraar Anna Schoemaker vanuit Den Haag in Drenthe wonen. Haar buurman is intensieve veehouder en zelf is ze nogal pro-natuur. Hoe moet ze met hem in gesprek? "Ik ben daar bloednerveus voor", vertelt ze NPO Radio 1 Luistert naar jou, vanuit het Drentse Beilen.

Volgens Anna moet er veel meer aandacht in de media uitgaan naar het "echte, oprechte gesprek tussen boer en burger". Zelf durft ze dat dus niet aan te gaan. "Er is in mijn dorp veel uiting van steun aan de boeren. Omgekeerde vlaggen, trots op de boer, dat soort uitingen." Omdat ze zelf vindt dat intensieve veehouderij moet stoppen, is ze bang wat voor reactie ze krijgt als ze bij haar buurman op de stoep zou staan.

Overigens is Anna in Drenthe gekomen omdat haar ouders kwamen 'Drenthenieren': rentenieren in Drenthe.

Een andere luisteraar, Cor Onderwater, die ook niet in Drenthe is geboren, denkt dat de buurman best voor haar open staat. "Nodig de mensen uit, schenk een borrel en vertel over jezelf. Ik heb daar nooit problemen mee gehad!" Ook op NPO Radio 1-app reageren mensen zo: "Ga potverdikkie buurt maken", appt luisteraar Menno.

Leefbaarheid

Cor Onderwater, inwoner van het Drentse Smilde, maakt zich vooral zorgen over de leefbaarheid van Drenthe. Het openbaar vervoer is voor hem, hij is niet goed ter been, niet goed genoeg. "Als ik van Smilde naar Beilen wil, moet ik via Assen. Dan ben ik anderhalf uur onderweg, dat is niet aantrekkelijk." Hij ziet dat veel mensen dan maar een auto kopen, terwijl dat niet goed voor het milieu is.

Hij vindt dat de regio onderbelicht is. "Op het platteland vergrijst het, de jeugd gaat weg. Dat komt niet alleen door het gebrek aan werkgelegenheid maar ook door de faciliteiten", vindt hij. "Als je daar niet in investeert, en dat gebeurt op dit moment niet, dan is dit het effect."

NPO Radio 1 Luistert naar jou - 03 Jan 2023, 15:30 - 16:00

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie