Binnenland

Staatssecretaris Blokhuis wil roken op terrassen verbieden

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Blokhuis wil roken op terrassen verbieden

Artsen vinden dat het voorkomen van en stoppen met roken de hoogste prioriteit verdient binnen de zorg. Ze slaan vandaag, op Wereld Niet Roken Dag, alarm in een open brief. "Met meer dan 20.000 doden per jaar is roken de grootste bedreiging van de volksgezondheid in Nederland." Ook de overheid gaat maatregelen nemen om roken te ontmoedigen, meldt staatssecretaris Paul Blokhuis in Spraakmakers op NPO Radio 1. Hij wil een hogere prijs voor sigaretten, minder verkooppunten en een verbod op roken op het terras.

Prijs sigaretten omhoog

Staatssecretaris Paul Blokhuis geeft aan bezig te zijn met een nationaal preventieakkoord over belangrijke thema’s, waaronder roken. Daarover is hij in gesprek met maatschappelijke organisaties om maatregelen te treffen die roken ontmoedigen. "Het is een feit dat het duurder maken en het uit het zicht halen van sigaretten heel effectief is. Beide zaken zullen dan ook een prominente plek krijgen in het preventieakkoord", vertelt hij.

Meer vergoeding voor afkickprogramma’s

Ook wil Blokhuis gaan investeren in zaken waardoor het makkelijker wordt om te stoppen met roken, zoals nicotinepleisters en afkickprogramma’s. "We zijn in gesprek met zorgverzekeraars of het goed zou zijn om pogingen om te stoppen met roken niet mee te laten tellen in het eigen risico", vertelt hij. Nu wordt het vergoed door de zorgverzekeraar, maar gaat het af van het eigen risico, waardoor je wel een deel moet betalen. Een tweede poging om te stoppen met roken wordt helemaal niet vergoed. "Dat zijn dingen waar we over gaan praten om op allerlei manieren de drempel te verlagen."

Roken op terras verboden

De maatregelen die het vorige kabinet genomen heeft, zijn volgens Blokhuis niet voldoende. "Ik denk dat het heel wijs zou zijn als Nederland overgaat naar een verbod op het roken op terrassen", zegt hij. Volgens hem kunnen we niet ontkomen aan scherpere regelgeving. "In de V.S. was er twintig jaar geleden al een regelgeving waarin het verboden werd om op zeven meter van een gevel van gebouwen te roken, dus we hebben nog een inhaalslag te maken." Blokhuis is van plan het akkoord na de zomer te presenteren.

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie