Binnenland
NOS

Makelaars proberen geregeld verboden verkooptruc

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Makelaars proberen geregeld verboden verkooptruc

Makelaars overtreden steeds vaker de wet door aan koppelverkoop te doen. Daarbij zet een makelaar een koper onder druk om het huis dat diegene verlaat, via hem te verkopen. Gaat een koper daar niet mee akkoord, dan gaat de koop van het nieuwe huis niet door. De NOS sprak meerdere makelaars die aan de bel trekken.

Makelaars doen aan koppelverkoop: accepteren bod alleen als zij oude huis mogen verkopen

Makelaarsverenigingen wijzen erop dat deze vorm van koppelverkoop niet is toegestaan. Het betekent namelijk dat de makelaar mogelijk niet voor het beste bod voor de verkopende particulier gaat, maar voor een bod dat een nieuw huis oplevert om te verkopen. Kopers die ermee te maken krijgen kunnen een klacht indienen bij de vastgoedexperts van de Geschillencommissie.

'Aan de orde van de dag'

"Dit jaar is het in mijn omgeving al zeven keer voorgekomen", zegt Alexandra van der Schot van Smash Makelaars in Den Haag. "Heel recent nog koopt een klant van mij een woning en die verkopend makelaar beweert: 'We kunnen jou de woning alleen gunnen als we ook de verkoop van jouw woning mogen doen.'"

"In mijn regio is het aan de orde van de dag", zegt een makelaar die anoniem wil blijven. "Laatst werd nog een klant gechanteerd die mij als aankoopmakelaar had. De verkopend makelaar zei: 'De verkoop van je huis moet bij ons, anders heb ik er niks aan.' De klant liet zich niet intimideren en ik bleef zijn verkoopmakelaar. En uiteindelijk ging die andere makelaar toch voor het bod van mijn klant."

Schandalig

"Het is volstrekt duidelijk: dit is absoluut niet toegestaan en ook vastgelegd in onze erecode en afspraken met de overheid", zegt een woordvoerder van de NVM. Ook makelaarsvereniging VBO keurt de koppelverkoop af: "Dit strookt niet met wat je moet doen als makelaar. Het is niet hoe je je opdrachtgever het best bedient."

Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis, de belangenorganisatie van huiseigenaren, sprak in het NOS Radio 1 Journaal van 'schandalige praktijken': "Het is niet eerlijk en niet open. Na de ophef in 2021 over oneerlijke makelaarspraktijken zijn in overleg met makelaarsorganisaties en met het ministerie afspraken gemaakt over verbeterplannen. En dit staat daar helemaal haaks op."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie