Binnenland
BNNVARA

Een puntensysteem voor de vrije sector: wat betekent dat in de praktijk?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Een puntensysteem voor de vrije sector: wat betekent dat in de praktijk?

De huurprijs van een woning in de sociale huursector wordt bepaald door een puntensysteem. Hiermee wordt de kwaliteit van een woning uitgedrukt in punten en deze punten bepalen de hoogte van de huurprijs. Nu geldt dit puntensysteem alleen voor de sociale huur en niet voor de vrije sector. Dat moet veranderen, vindt Marnix Norder, een van de initiatiefnemers van sociale projectontwikkelaar Steenvlinder. "Boven de sociale huurgrens ben je nu aan de goden overgeleverd", zegt hij in De Nieuws BV.

In de vrije sector kunnen huren hoog oplopen. Huurder Danieke, ook aangeschoven bij het gesprek, betaalt voor haar woning met twee huisgenoten in totaal €1650. Dat is volgens Norder veel te hoog: "Als de huurprijs van de woning berekend zou worden via het puntensysteem, dan zou de huur op maximaal €950 euro uitkomen. Voor deze woning wordt teveel gevraagd."

Plan minister

In de vrije sector mag een verhuurder de prijs van de huur zelf bepalen en hoeft deze geen rekening te houden met het puntensysteem. Ook als het huis allerlei gebreken heeft, is de verhuurder vrij om te bepalen wat de huurder gaat betalen. Dat leidt volgens Norder tot onwenselijke situaties. "Je betaalt teveel voor een slecht product." Daarom is Norder ook blij met het besluit van de Minister voor Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, om de middenhuursector te reguleren.

De minister wil dat huurders in de vrije sector ook terug kunnen vallen op het puntensysteem. Norder vindt het 'een hele goede stap', maar hoort van verhuurders weerstand. "De huisjesmelkers die misbruik maken van de situatie, die naast een hoge huur ook een slechte vorm van onderhoud en service aanbieden, moeten nu hun verhuurdersverantwoordelijkheid nemen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Balans zoeken

Een keerzijde van dit plan is dat veel bouwprojecten nu massaal worden stilgelegd omdat investeerders bang zijn door de regeling minder huur te kunnen vragen. Dit is volgens Norder ook niet de bedoeling. "In die zin snap ik dat de minister goed moet balanceren."

Zo moeten volgens Norder aan de ene kant de huisjesmelkers aangepakt worden die teveel huur vragen en te weinig service bieden voor het product dat ze in de markt brengen, en anderzijds de grote investeerders, zoals pensioenfondsen en beleggers die een goede huurprijs willen, niet afschrikken. "Veel valt nu stil door onzekerheid. De Jonge moet zorgen voor wetgeving die rust geeft."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie