Binnenland

Vondelflat-directeur Lugies sleept hoogbejaarde bewoners voor de rechter

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Vondelflat-directeur Lugies sleept hoogbejaarde bewoners voor de rechter

[AVROTROS] De maaltijdrel in de Groningse Vondelflat is geëscaleerd. Directeur Berend Lugies sleept hoogbejaarde bewoners voor de rechter omdat ze niet de maaltijden van de vaste cateraar eten. Die vinden ze niet lekker. Radar start een actie om deze rechtszaak te stoppen.

Vondelflat-directeur Lugies sleept hoogbejaarde bewoners voor de rechter

Enkele jaren geleden is de eigen keuken van de Vondelflat wegbezuinigd. Sindsdien wordt er gebruik gemaakt van de maaltijden van cateraar ZINN. Bewoners van de flat zijn niet tevreden over de maaltijden. De bewoners mogen zelf geen andere cateraar kiezen die wél lekker eten voorschotelt. De Vondelflat is een serviceflat en de maaltijden zijn onderdeel van het servicepakket. Volgens seniorenbond ANBO rammelen de contracten. Lugies sommeerde in april de bewoners al te stoppen met het afnemen van maaltijden van een andere cateraar, op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag/per overtreding.

'De maat is vol'

Radar besteedde op 15 april 2017 al aandacht aan de maaltijdrel. Sindsdien is er geen oplossing voor de problematiek en voor directeur Lugies "is de maat vol", zegt hij tegen RTV Noord. Lugies: "We hebben veel gepraat, maar het is niet opgelost. Nu lijkt het ons verstandig dat een onafhankelijke rechter duidelijkheid geeft voor nu en de toekomst".

Reactie Lugies

De kern van het probleem volgens Lugies is dat bewoners elke dag zelf willen bepalen van welke cateraar ze hun maaltijd krijgen. "De stichting heeft een cateraar gekozen en heeft natuurlijk ook een kritische massa nodig om het orderlijk te laten verlopen. Wij willen van de rechter helderheid hebben of die individuele keuzevrijheid van toepassing is." Lugies zegt dat het concept van een serviceorganisatie daarmee wordt aangetast. Op de vraag waarom Lugies zo ver gaat: "We laten de rechter een onafhankelijke uitspraak doen."

Opzeggen kan niet

De bewoners en de directie van de Vondelflat staan inmiddels lijnrecht tegenover elkaar. "Contracten kunnen door de bewoners niet worden opgezegd", zegt Liane den Haan van seniorenbond ANBO. "We hebben kinderen van bewoners gesproken. Die hebben geprobeerd contracten op te zeggen, het lukt gewoon niet."

Landelijke politiek

Inmiddels hebben de gebeurtenissen in de Vondelflat ook de landelijke politiek bereikt. De Tweede Kamer roept staatssecretaris Martin van Rijn op om naar Groningen te gaan om te bemiddelen. De politieke partijen zeggen dat ze geen goed woord overhebben voor de directie van de flat. Van Rijn zegt dat de betrokken partijen zelf om tafel moeten gaan. Lilian Marijnissen, Tweede Kamerlid voor de SP, vindt het gênant dat de staatssecretaris het verzoek tot bemiddeling heeft afgeschoven. Wethouder Ton Schroor van D66 van de gemeente Groningen gaat nu proberen op voorspraak van Van Rijn de partijen rond de tafel te krijgen.

Tijd voor actie!

Radar vindt het schandalig dat directeur Berend Lugies twee hoogbejaarde bewoners van de Vondelflat voor de rechter sleept, alleen omdat ze het eten niet lekker vinden. Daarom is de oproep aan Lugies: stop met deze rechtszaak. We zijn daarvoor een Facebookactie gestart en vragen om jouw steun. Deel het bericht en reageer. Laten we er met z'n allen voor zorgen dat Lugies afziet van zijn rechtszaak tegen deze bewoners.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Video niet beschikbaar

Afbeelding Berend Lugies via OOG Radio en Televisie.

Ster advertentie
Ster advertentie