Noodklok om windmolens: 'Voor inwoners moet het helder zijn hoe de belangen zijn afgewogen'
- Nieuws
- Noodklok om windmolens: 'Voor inwoners moet het helder zijn hoe de belangen zijn afgewogen'
Door het Klimaatakkoord krijgt Nederland er de komende jaren honderden windmolens bij. Goed nieuws zou je denken, maar niet iedereen is daar even blij mee. Experts luiden zelfs de noodklok, want waar windmolens worden geplaatst, groeit de weerstand.
Video niet beschikbaar
''Omwonenden van een gebied waar windmolens worden geplaatst, worden vaak te weinig betrokken'', stelt Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente, in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. Als gevolg daarvan gaan mensen zich verzetten tegen de komst van de windmolens. ''Voor inwoners moet het helder zijn hoe de belangen zijn afgewogen. Als dat achter gesloten deuren gebeurt dan worden mensen boos.''
Verzet in Amsterdamse wijk IJburg
Een goed voorbeeld daarvan is de situatie vlak bij de Amsterdamse wijk IJburg. Volgens het bestemmingsplan komen daar 200 meter hoge windmolens als onderdeel van de energietransitie. Dit plan komt van GroenLinks, maar nu staan zelfs GroenLinks-stemmers lijnrecht tegenover dit plan schrijft De Volkskrant. Inmiddels hangt de wijk vol met protestposters tegen de windturbines en zijn inwoners van de wijk een petitie gestart.
Over 10 jaar 35 terawattuur duurzame energie
Door het Klimaatakkoord uit 2019 wil de overheid over tien jaar 35 terawattuur duurzame energie op land opwekken. Dit wil de overheid doen met zonnepanelen en met windmolens. Voor één terawattuur zijn ongeveer zeventig grote windturbines nodig of 1500 hectare zonnepanelen. De overheid staat dus voor een behoorlijke opgave.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.