Binnenland
EO

Sterrenkundige Vincent Icke vindt ESA-missie onzin: 'De mens heeft niks te zoeken in de ruimte'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Sterrenkundige Vincent Icke vindt ESA-missie onzin: 'De mens heeft niks te zoeken in de ruimte'

De ESA zoekt astronauten, maakte de ruimtevaartorganisatie deze week bekend. De organisatie hoopt dat met name vrouwen en mensen met een beperking zullen solliciteren. Hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke vindt het onzin: "De mens heeft niks te zoeken in de ruimte", zegt hij in Dit is de Dag.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt zijn de bemande ruimtemissies van de ESA niet nodig, vindt Icke. Die onderzoeken kunnen ook gewoon op aarde plaatsvinden. Mensen zijn goed in het gebruiken van instrumenten, die bovendien vaak beter zijn in waarnemingen. "Als ik wil weten hoe koud het is, steek ik mijn duim niet in de lucht, maar kijk ik op een thermometer." Hetzelfde geldt voor waarnemingen in het heelal. "Het is voor wetenschappelijk onderzoek niet nodig dat mensen naar de ruimte gaan."

Daarnaast is het ontzettend duur en slecht voor het milieu, vervolgt de hoogleraar. "De hoeveelheid rotzooi die door de ESA de atmosfeer in gespuugd wordt, daar kan Tata Steel een jaar voor draaien..."

PR-waarde

Bas Lansdorp, oprichter van ruimtevaartbedrijf MarsOne, is wel blij dat de ESA mensen de ruimte in stuurt. Wetenschappelijk gezien is het misschien niet nodig, maar de ruimtereizen hebben wel een enorme PR-waarde, vindt Lansdorp: "Bemande ruimtevaart heeft een ander doel. Het inspireert mensen om voor de beta-kant te kiezen. Er komen steeds minder ingenieurs, terwijl we er veel meer nodig hebben. Er is een flink tekort." Lansdorp wijst erop dat tijdens de Apollo-missies meer mensen kozen voor een beta-opleiding.

Voor de sport

Zelf zou Lansdorp overigens niet solliciteren op de vacature bij de ESA. "Ik ben meer een ondernemer dan een astronaut", zegt hij. Ook Icke gaat niet solliciteren: "Ik heb een gezin en ik doe het niet, want dat is te riskant", zegt hij. "Als ik in mijn uppie was, zou ik het wel overwegen. Maar vooral voor de sport", aldus de hoogleraar.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie