Binnenland
BNNVARA

Nieuwe natuur in Nederland: het Trintelzand

foto: Fotograaf: ikjellefoto: Fotograaf: ikjelle
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe natuur in Nederland: het Trintelzand

Halverwege de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is de afgelopen maanden een compleet nieuw natuurgebied aangelegd: het Trintelzand. Net als de Marker Wadden, iets verderop in het Markermeer, is het Trintelzand een groepje van kleine kunstmatige eilandjes. Het gebied is eigenlijk een soort bonus op de werkzaamheden aan de Houtribdijk.

Die dijk moest worden versterkt om weer aan de eisen van de Waterwet te voldoen. Maar die versterking werd nu eens niet met stortstenen en asfalt uitgevoerd maar met zand van de bodem van het Markermeer. Vroege Vogels maakte er een reportage over.

Nieuwe natuur in Nederland: het Trintelzand

Slibdepot

Om bij dat zand te komen, moest de aannemer eerst een laag slib verwijderen. Met dat slib zijn de eilandjes van het Trintelzand aangelegd. “Dit natuurgebied moet uiteindelijk een soort snackbar worden voor de vogels die op de Marker Wadden broeden”, vertelt Rinse Wilmink van opdrachtgever Rijkswaterstaat. “Het is een gebied van 370 hectare met een aantal eilandjes. Het is de bedoeling dat het een paai- en schuilplaats wordt voor vissen en dat het ondertussen ook helpt om de waterkwaliteit van het Markermeer weer op peil te krijgen.”

Bouwen met natuur

Volgens Carrie de Wilde van het onderzoeksconsortium EcoShape is het Trintelzand een prachtig voorbeeld van ‘bouwen met natuur’. Onder leiding van EcoShape is de afgelopen vier jaar gekeken of het überhaupt wel mogelijk was om de Houtribdijk met zand te verstevigen. “Dat blijkt goed te lukken”, vertelt De Wide. “Een brede strook zand aan weerskanten van de dijk blijkt heel goed in staat om de kracht van de golven te breken.”

“Door nu tien miljoen kuub zand langs de dijk te leggen, wordt die weer stevig genoeg om een storm te kunnen weerstaan die statistisch gezien eens in de tienduizend jaar kan voorkomen”, aldus Wilmink van Rijkswaterstaat.

Steeds vaker komen ingenieurs erachter dat Moeder Natuur een prima collega is, met name bij waterbouwkundige werken. De zandmotor bijvoorbeeld, is een enorme voorraad zand die door Rijkswaterstaat voor de kust van Zuid-Holland is gelegd. Gedurende ten minste twintig jaar wordt dat zand langs natuurlijke weg langs de kust verspreid. Daardoor hoeft er niet ieder jaar een dure zandsuppletie te worden uitgevoerd en heeft de kustnatuur ook nog iets aan het tijdelijke schiereiland dat de Zandmotor in feite is.

Bij de foto: (v.l.n.r. Lucien Nujiten van de aannemerscombinatie Van Oord / Boskalis, Rinse Wilmink van Rijkswaterstaat en Carrie de Wilde van EcoShape, op het vers gestorte zand langs de Houtribdijk. (foto: Rob Buiter)

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie