Binnenland
BNNVARA

Kees Verhoeven (D66): 'Aanpassingen inlichtingenwet moeten controversieel verklaard worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Verhoeven (D66): 'Aanpassingen inlichtingenwet moeten controversieel verklaard worden'

Toezichthouders van de AIVD en MIVD trekken aan de bel, omdat ze zich zorgen maken over nieuwe aanbevelingen die klaarliggen om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aan te passen: "Wij moeten als toezichthouder kunnen zeggen: tot hier en niet verder", vertel Nico van Eijk, voorzitter van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in De Nieuws BV.

De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel de 'sleepwet' genoemd, kwam er niet zonder slag of stoot. In 2017 werd deze wet met een krappe meerderheid verworpen door een raadgevend referendum, maar toch zorgde Kabinet Rutte-III ervoor dat de wet erdoor kwam. Er werd wel beloofd dat er extra toezicht zou komen op de inlichtingendiensten.

Vier jaar later komt de evaluatiecommissie Jones-Bos met nieuwe aanpassingen voor de inlichtingenwet. Van Eijk: "De aanbevelingen werden door het kabinet omarmd en daar maken wij ons zorgen over, omdat de rol van de toezichthouders kleiner wordt, terwijl die rol eigenlijk versterkt zou moeten worden. Het is buitengewoon belangrijk dat burgers vertrouwen kunnen hebben in wat er gebeurd met hun gegevens."

Quote

Het is belangrijk dat de burger het vertrouwen blijft houden in de overheid

Nico van Eijk

De commissie waar Van Eijk voorzitter van is, de CTIVD, schrijft onder andere rapporten over, of de inlichtingendiensten handelen volgens de wet. Vervolgens is het aan de minister om te bepalen of hij die aanbevelingen opvolgt. "Recent hebben wij in ons advies geschreven dat de wet niet werd nageleefd en gegevens vernietigd hadden moeten worden, maar dat advies heeft de minister naast zich neergelegd." En daar zit de crux: "Andere toezichthouders kunnen niet alleen adviezen geven, maar kunnen ook zeggen tot hier en niet verder."

Quote

Het kabinet is niet bescheiden genoeg en kan daarmee de rechtsstaat schaden

Kees Verhoeven

Controversieel

Kees Verhoeven, Kamerlid van D66 deelt de zorgen van de toezichthouder. "Wij hebben dat scherpe toezicht op de inlichtingendiensten nodig en wat mij betreft moet het kabinet daar niet aan gaan morrelen. Wat mij betreft zou de Kamer zo snel mogelijk moeten zeggen dat dit onderwerp controversieel is, zodat een volgend kabinet erover kan beslissen." Volgens Verhoeven is de inlichtingenwet in zijn huidige vorm goed in balans, maar zorgen de aanbevelingen van de commissie Jones-Bos dat het toezicht wordt verzwakt en de balans tussen nationale veiligheid en individuele vrijheid zoek raakt.

D66: ‘Aanpassingen inlichtingenwet moeten controversieel verklaard worden’

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie