Binnenland

Volg de toetreding van prinses Amalia tot Raad van State live op NPO Radio 1

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Volg de toetreding van prinses Amalia tot Raad van State live op NPO Radio 1

Een dag na haar achttiende verjaardag wordt prinses Amalia aangesteld als lid van de Raad van State. De NOS doet op NPO Radio 1 rechtstreeks verslag van deze zogeheten 'binnengeleiding', de eerste staatsrechtelijke activiteit van ons toekomstige staatshoofd. Lara Rense presenteert het programma NOS Amalia 18.

De buitengewone vergadering vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Het hoogtepunt is de toespraak van de prinses zelf. Daarnaast spreken koning Willem-Alexander, die voorzitter is van de Raad van State, en vicepresident Thom de Graaf de aanwezigen toe. Eén van die toehoorders is koningin Máxima, zelf ook lid van de raad.

De Grondwet bepaalt dat de Prinses van Oranje vanaf haar achttiende verjaardag automatisch zitting heeft in de Raad van State. Het lidmaatschap geldt als een belangrijke voorbereiding op haar rol als staatshoofd. De Raad is onafhankelijk adviseur van de regering en het parlement op het gebied van wetgeving en bestuur. Daarnaast is ze de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. De Raad telt zeventig leden.

Te gast in de uitzending is Peter Rehwinkel, kenner van het staatsrecht en schrijver van het boek Amalia, de plicht roept. Verslaggever Koninklijk Huis Jozephine Trehy volgt live de gebeurtenissen. Marc Hamer staat buiten Paleis Kneuterdijk en mengt zich onder de Oranjefans.

NOS Amalia 18 is woensdag 8 december van 13.30 tot 15.00 uur te luisteren in een speciale uitzending op NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie