Binnenland
AVROTROS

Voormalig directeur MIVD: 'Wat heb ik aan privacy als ik dood ben?'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig directeur MIVD: 'Wat heb ik aan privacy als ik dood ben?'

"Terwijl wij met elkaar zitten te praten, gaan er gewoon mensen dood in de oorlog. Vanmiddag zijn er bijvoorbeeld weer zo'n zes tot achthonderd Russen gesneuveld. Ik dacht dat het licht aan het eind van de tunnel steeds feller zou worden, maar dat is niet zo", vertelt Pieter Cobelens, oud-directeur bij de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) in MISCHA!.

#206 - Pieter Cobelens - MISCHA!

"Ik durf te beweren dat je mensen in hun privacy moet schaden om achter informatie te komen om onszelf te beschermen", aldus Cobelens. "Dat betekent niet dat er misbruik van gemaakt wordt, of dat er gecontroleerd wordt. Maar we moeten de overheid leren vertrouwen in een van onze grondrechten te voorzien: onze veiligheid. Wat heb ik aan privacy als ik dood ben? Niks."

'De digitale wereld is een anarchistische omgeving'

Volgens Cobelens is de digitale oorlog overigens jaren geleden al begonnen. "We hebben allemaal regels dat je niet zomaar oorlog voert met een ander land. Maar de digitale wereld is een anarchistische omgeving waar bijna geen regels gelden. Ik vind dat we veel meer naar oog om oog, tand om tand, toe moeten."

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie