Binnenland
KRO-NCRV

Dopingautoriteit: verjaard dopingverhaal schaatssport 'nog steeds relevant'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dopingautoriteit: verjaard dopingverhaal schaatssport 'nog steeds relevant'

Het verhaal van de Volkskrant over de verdwenen urinemonsters en de mogelijk aangeboden doping door KNSB-arts Rob Pluijmers, is nog steeds relevant. Dat zegt de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit Herman Ram in Spraakmakers.

Ram reageert op het verhaal over mogelijk dopinggebruik in de Nederlandse schaatssport in de jaren tachtig. Volgens hem moet het beeld dat de Nederlandse sporters de braafste van de klas waren, worden gecorrigeerd. ''Het idee dat iedereen in die tijd fout was behalve onze jongens en meisjes moet worden bijgesteld.''
Quote

Het is niet zo dat iedereen gebruikte

Herman Ram

Toch waarschuwt Ram dat het beeld niet moet omslaan. ''Het is niet zo dat iedereen gebruikte. We deden niet hetzelfde als de Oost-Duitsers.'' Concrete namen en beschuldigingen over dopinggebruik zijn dan ook uitgebleven.

Verhalen over manipulatie

Wel kent Ram meerdere verhalen en anekdotes uit die tijd over manipulatie. Zo is er het verhaal van de ijsmeester van Thialf die de dweilrondes in het voordeel van de Nederlanders uitvoerde. ''Ik vond dat een vrij schokkend verhaal. Het verbaasde me dat dit niet heeft gezorgd voor een storm van verontwaardiging.'' Ram vindt dat deze verhalen te snel worden afgedaan als leuke anekdotes en 'thuisvoordeeltjes'. ''Het blijft manipulatie van een WK en mogelijke WK-titels."

Ram vindt het belangrijk en interessant om deze verjaarde zaken in het schaatsen uit te zoeken, maar ziet geen rol voor de Dopingautoriet. ''Het lijkt me niet omvangrijk genoeg om dit nu nog uit te zoeken.'' Daarbij is het juridisch niet haalbaar en heeft de Dopingautoriteit hier geen capaciteit voor. ''Ik ben blij dat de journalistiek hier in duikt.''

Ster advertentie
Ster advertentie