Binnenland
NOS

Wolf vestigt zich na 150 jaar definitief weer in Nederland

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wolf vestigt zich na 150 jaar definitief weer in Nederland

De wolf is definitief terug in Nederland. Onderzoek door de provincie Gelderland heeft aangetoond dat een bepaalde wolvin al zes maanden in het noordelijke deel van de Veluwe leeft. Daarmee is voldaan aan het criterium om te spreken van officiële vestiging.

Wolvin vestigt zich op de Veluwe

De conclusie is getrokken op basis van DNA-onderzoek van uitwerpselen. Die zijn de afgelopen maanden verzameld door vrijwilligers van de organisatie Wolven in Nederland.

De wolvin is afkomstig uit een roedel uit de Duitse deelstaat Brandenburg, enkele honderden kilometers van de Nederlandse grens. Ze heeft de codenaam GW998F.

In hetzelfde gebied is DNA gevonden van een mannelijke wolf, die GW893M is gedoopt. Ook zijn twee wolvensporen naast elkaar in de sneeuw gezien. Dat betekent dat er in mei misschien wel nakomelingen zijn, zegt een woordvoerder van Wolven in Nederland. "Het is de piek van het voortplantingsseizoen. Dit is het begin van een roedel."

Ook elders op de Veluwe, meer naar het zuiden, loopt al maanden een wolvin rond. Als die in maart nog steeds op de Veluwe is, dan heeft ook dat dier zich officieel gevestigd.

Schadevergoeding

De definitieve vestiging van GW998f betekent dat het Interprovinciale Wolvenplan in werking treedt. Dat houdt in dat de overheid de komende drie jaar schade vergoedt die de dieren aanrichten bij veehouders en hobbyboeren. Afschieten van wolven mag alleen in uitzonderlijke gevallen.

Volgens Wolven in Nederland hoeven schapenhouders voorlopig niet bang te zijn dat hun dieren worden doodgebeten. "Laat duidelijk zijn: een wolf is geen knuffeldier maar een roofdier", zegt de woordvoerder. "Maar de wolven die er nu al maanden zijn, hebben voor zover bekend geen schade veroorzaakt."

Ster advertentie
Ster advertentie