Binnenland
WNL

Burgemeesters ontevreden over coalitieakkoord: 'Neem ons serieus'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters ontevreden over coalitieakkoord: 'Neem ons serieus'

Het aanstaande kabinet maakt haar belofte aan de gemeenten niet waar. Dat zei Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, vanochtend in Sven op 1. "Het kabinet heeft een valse start gemaakt", verzucht de burgermoeder van Alphen aan den Rijn. "We hebben nota bene arbitrage gehad op het gebied van gemeentelijke financiën en dan horen alle partijen zich aan de afspraken te houden."

Daar slaagt dit coalitieakkoord niet in, aldus de CDA-burgemeester. Er gaat volgens haar te weinig geld naar de lokale overheden, in verhouding tot het brede takenpakket dat op hun bordje valt. "We hebben de afgelopen jaren een prestatie van formaat geleverd", meent Spies. "Of het nou gaat om het handhaven van de coronamaatregelen of het verstrekken van uitkeringen". Als het aan de burgermoeder ligt, verdient die prestatie 'iets meer respect en waardering van het kabinet'.

"Neem ons serieus", zo valt de oproep van het Genootschap van Burgemeesters volgens Spies het beste samen te vatten. "Dit is geen warme en goede manier om met elkaar te beginnen aan een nieuwe periode. Laten we snel om tafel gaan met de nieuwe ploeg om deze valse start ongedaan te maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie