Binnenland
KRO-NCRV

4 simpele oplossingen voor het nijpende personeelstekort

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 4 simpele oplossingen voor het nijpende personeelstekort

Buiten de gebaande paden zoeken, open hiring inzetten en werktijden aanpassen. Deze en meer kortetermijnoplossingen voor het nijpende personeelstekort deelden arbeidsmarktdeskundigen en ondernemers bij Spraakmakers.

Mensen zoeken buiten gebaande paden

"In de stad, in de wijken zijn veel mensen die potentie hebben, heel graag willen werken, maar de contacten niet hebben", zegt sociaal ondernemer Fatimzahara Baba. En andersom kunnen werkgevers deze mensen niet vinden. Dus laten we handen ineen steken. Ze kunnen meteen hun mouwen opstropen en aan de bak."

Open hiring inzetten

De tip van Joost d’Hondt, horeca-ondernemer en eigenaar van 't Zusje in Terneuzen, kan het opnemen van contact misschien vereenvoudigen. Wie interesse heeft om bij hem te komen werken, hoeft geen cv te overhandigen of motivatiebrief te schrijven. Je kunt gewoon binnenlopen en beginnen. Open hiring heet dat. En dat werkt goed. "Het kost meer energie en aandacht om ze op gang te helpen. Maar als ze eenmaal binnen het team goed draaien, zijn ze vaak loyaler dan een andere medewerker."

Mensen met andere opleiding toelaten

Nauw hiermee samenhangend: mensen met andere opleidingen eventueel met een korte omscholing toelaten. Daar heeft Emmeline Bijlsma, directeur van de Branchevereniging Kinderopvang goede ervaring mee. "Goed opgeleid kan ook breder opgeleid zijn. In de naschoolse opvang zijn mensen uit bijvoorbeeld de kunst- en cultuursector van harte welkom, want die kunnen een enorme bijdragen leveren." Dit kan al, ook met andere opleidingen, en is een succes, zegt ze. In anderhalf jaar zijn er zo’n 200 mensen bijgekomen.

Betere werk-privébalans bieden

Met meer flexibiliteit op het werk is ook veel te winnen. "We zien op 'Indeed' steeds meer zoekopdrachten naar thuiswerken", zegt dataspecialist Arjan Vissers. "Werkzoekenden zijn echt aan het kijken naar een betere balans tussen werk en privé en ik denk dat werkgevers daar beter op kunnen inspelen." Hij verwacht dat een vierdaagse werkweek ook kan helpen.

Het belang van een andere indeling van de werktijd ziet ook Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland en directeur schoonmaakbedrijf. “We moesten altijd ‘s ochtends voor en na werktijd schoonmaken. Nu zeggen we: waarom kan die schoonmaker niet overdag schoonmaken en een fatsoenlijke baan hebben?”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie