Binnenland

Hoofdredacteur RTV Oost: ‘Ergerlijk, clichébeeld zuipende boeren bevestigd’

foto: RTV Oostfoto: RTV Oost
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdredacteur RTV Oost: ‘Ergerlijk, clichébeeld zuipende boeren bevestigd’

[KRO-NCRV] “Het clichébeeld waarbij het Oosten wordt weggezet als een stelletje zuipende boeren is weer eens bevestigd”, reageert Marcel Oude Wesselink, directeur en hoofdredacteur van RTV Oost, in het Mediaforum op NPO Radio 1. Hij zegt dit naar aanleiding van de documentaire ‘Brommers Kiek’n’, gisteravond op NPO 2.

In ‘Brommers Kiek’n’ volgde maker Geertjan Lassche een jaar lang twee hechte vriendengroepen uit het oosten van het land. De documentaire trok een kleine 800.000 kijkers. Hoofdredactrice Martha Riemsma van Twentse Courant Tubantia was positiever gestemd over de documentaire. “Een aantal dingen zijn uitvergroot, maar volgens mij overheerst vooral trots bij de jongeren in onze regio”, stelt Riemsma. “Dit is subcultuur op het platteland. De jongeren in deze streek zijn, in tegenstelling tot andere gebieden, niet hip. Ze zijn wel tevreden met wat er is.”

Ontroerend

Ronald Ockhuysen noemde de documentaire ontroerend. “Een inkijk in het leven van jongeren en het gebrek aan oordeel, heel verfrissend”, vindt de hoofdredacteur van Het Parool. “Deze jongens en meisjes zijn tevreden. Ze vieren feest in de zuipketen en staan op de grens van het volwassen leven. Iedereen wil op wereldreis, daar hadden deze jongeren duidelijk geen last van.” Ockhuysen leverde wel kritiek over de leegloop in dit soort krimpgebieden. “Dat kwam niet helemaal tot haar recht in deze documentaire.”

Ster advertentie
Ster advertentie