Binnenland
KRO-NCRV

Rob positief over zijn diensttijd: 'Heb een prachtige tijd gehad'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob positief over zijn diensttijd: 'Heb een prachtige tijd gehad'

"Je helpt elkaar door dik en dun en dat vind ik mooi." Luisteraar Rob Augustijn kijkt heel positief terug op zijn diensttijd. Dat vertelt hij bij Spraakmakers naar aanleiding van plannen van het CDA om een (maatschappelijke) dienstplicht in te voeren.

"Je zit met alle lagen van de bevolking, slaapt met zes man op een kamer. Dat kweekt een soort kameraadschap, je helpt elkaar door dik en dun. En dat vind ik mooi. En gewoon even je mond houden en doen wat er gezegd wordt. En achteraf dan misschien nog eens protest aantekenen."

Augustijn deed een rijopleiding in Limburg en leerde radiotelefonie in Breda. Het grootste deed van zijn diensttijd bracht hij door in Seedorf, waar hij ondersteunende werkzaamheden uitvoerde voor oefeningen in Denemarken. "Ik heb een prachtige tijd gehad. Het was heerlijk. Ik kon lekker 1,5 jaar nadenken over wat ik na mijn studie wilde gaan doen."

Dienstplicht was fantastisch

Het invoeren van de dienstplicht vindt hij een goede zaak. "Het is goed om jongelui een jaar of langer in te zetten voor de maatschappij." Wopke Hoekstra gaf afgelopen zaterdag op het CDA-partijcongres weer een slinger aan de klassieke discussie: voer de dienstplicht weer in. Die tijd kunnen jongeren wat hem betreft doorbrengen bij defensie, maar ook in de zorg of bij de politie.

Dat er in zijn tijd geen oorlog dreigde, maakt het nu wel anders, erkent hij. Maar hij benadrukt: vrede was het toen allesbehalve. "De muur net gevallen, dus was ook best een heel aparte tijd." Hij vertelt over een uitje vanuit Seedorf naar Oost-Berlijn. "We vonden het fantastisch om daar eens te kijken. Maar ik kan me voorstellen dat, als je nu een oproep krijgt, je toch gemengde gevoelens hebt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie