Binnenland
NOS

CBR overweegt drastische maatregelen om wachttijden aan te pakken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CBR overweegt drastische maatregelen om wachttijden aan te pakken

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) overweegt de leeftijd voor de praktijkexamens tijdelijk te verhogen naar 18 jaar. Nu is dat nog 17 jaar. Dat staat in de plannen die het CBR aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft gepresenteerd om de lange wachttijden aan te pakken.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met CBR-directeur Alexander Pechtold.

Video niet beschikbaar

Ook overweegt het CBR om tijdelijk te stoppen met het aanbieden van faalangstexamens en tussentijdse toetsen. Door de lockdowns zijn er ruim 600.000 examens in te halen, bovenop de 1,5 miljoen examens die jaarlijks worden afgenomen. De wachttijd voor kandidaten kan oplopen tot wel 20 weken.

Grootste struikelblok zijn de auto-, motor- en bromfietsexamens. Volgens het CBR heeft de helft van alle examenkandidaten minstens twee keer nodig voor het autopraktijkexamen. Het examinatorencorps wordt met 20 procent uitgebreid en gepensioneerde examinatoren is gevraagd om langer door te werken.

Het CBR denkt dat de maatregelen nodig zijn als het de rijscholen eind mei niet is gelukt om de slagingspercentages op te krikken. Zo zouden leerlingen nog beter voorbereid moeten worden voordat ze mogen opgaan voor hun rijexamen. Het stopzetten van de tussentijdse toets zou 80.000 beschikbare plekken per jaar opleveren.

CBR: drastische maatregelen nodig om wachttijden aan te pakken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie