Binnenland
NOS

CPB: Rijke Nederlanders betalen stuk minder belasting dan gedacht

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. CPB: Rijke Nederlanders betalen stuk minder belasting dan gedacht

De rijkste Nederlanders betalen een stuk minder belasting, dan we tot nu toe aannamen. Dat concludeert het Centraal Plan Bureau.

Rijke Nederlanders betalen minder belasting dan gedacht

“We hebben met dit onderzoek alle belastingen meegenomen”, vertelt CPB-onderzoeker Arjan Lejour in het NOS Radio 1 Journaal. Je moet dan denken aan dingen als premies voor de sociale zekerheid, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, maar ook btw en accijns. “Dat hebben we allemaal bij elkaar opgeteld en ontstaat dat beeld.”

Inkomen

Over het algemeen wordt er alleen maar gekeken naar de hoeveel belasting iemand betaalt over een loon, maar het onderzoek van het CPB kijkt dus verder dan dat. Rijke Nederlanders verdienen namelijk op andere manieren ook hun geld. “De hoogste inkomens komt uit winsten van bedrijven en beleggingswinsten. Dat soort inkomens is minder belast dan een gewoon looninkomen”, legt Lejour uit.

Uit hun nieuwe onderzoek blijkt dat de rijkste één procent van Nederland 21 procent van het inkomen kwijt is aan belasting. Bij midden- en hoge inkomens gaat het om 40 procent.

Verbaasd

Het CPB had niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn. “We wisten wel dat als je andere belastingen meeneemt de verhouding van de sterkste schouders en zwaarste lasten iets verandert, maar we wisten niet in deze maten.”

Btw en accijns

In het onderzoek concludeer het CPB ook dat lage inkomens meer kwijt zijn aan btw en accijns. “Als je een laag inkomen hebt dan consumeer je bijna al het geld aan voedsel et cetera. Naarmate je inkomen hoger is, consumeer je dat niet. Dat spaar je en daar betaal je geen belasting over. Dus relatief gezien betalen lage inkomens hogere btw en accijns.”

RJN ongelijkheid belasting

Ster advertentie
Ster advertentie