Binnenland
KRO-NCRV

Wat zou je doen als je een dier in nood zag: helpen of filmen?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zou je doen als je een dier in nood zag: helpen of filmen?

Je wordt gevraagd verslag te doen van pinguïns in Antarctica, maar je ziet de dieren in een benarde situatie: zo'n vijftig keizerspinguïns en kuikens zitten vast in een geul en komen er niet meer uit. Wat doe jij: de natuur haar gang laten gaan of de dieren redden?

Video niet beschikbaar

De crew van de BBC-documentaireserie Dynasties kwam voor dit dilemma te staan, en koos voor de laatste optie. Normaal wordt door filmmakers niet ingegrepen, maar ze vonden deze situatie uitzonderlijk. Een paar volwassen pinguïns probeerden steeds omhoog te kruipen, maar gleden terug. De crew bouwde tijdens een zware sneeuwstorm een trappetje zodat de pinguïns omhoog konden klimmen. Op social media wordt deze actie zowel geprezen als bekritiseerd.

De kous af

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van National Geographic, geniet van de controverse rondom de actie. "De crew zegt: we hebben geen ecologisch systeem doorboord, we hebben alleen een beetje geholpen." Het werpt de vraag op of de crewleden verslaggevers zijn of activisten. Kantelberg zelf is het om het even, maar de BBC nam het erg hoog op. Sir David Attenborough zei in een reactie dat hij hetzelfde gedaan zou hebben en daarmee was de kous af.

Vorige maand besprak Arno Kantelberg, hoofdredacteur van National Geographic, in Spraakmakers een andere kwestie rondom de serie Dynasties. Het ging toen over het niet noemen van milieuproblematiek in de documentaire.

Ster advertentie
Ster advertentie