Binnenland

Ambassadeur van de paardensport

NOS
foto: Robert van Stuyvenbergfoto: Robert van Stuyvenberg
  1. Nieuwschevron right
  2. Ambassadeur van de paardensport

In zijn woonplaats Aerdenhout is op 91-jarige leeftijd Hans Eijsvogel overleden. De voormalig paardensportverslaggever was vooral bekend om zijn markante live-verslagen vanaf de diverse renbanen in Nederland. Daarnaast verzorgde hij ook het commentaar op maar liefst dertien Olympische Spelen.

Hans Eijsvogel werd in 1952 door de AVRO gevraagd voor het programma De Sportrevue. Hij had bij de Spelen van dat jaar een film gemaakt over paardensport en verzorgde daarbij zelf het commentaar. In de tienduizendste uitzending van Langs de Lijn, in 2012, vertelde Eijsvogel hoe toen zijn radioloopbaan begon. "Tom Schreurs zei na die film tegen mij: 'Jij gaat aanstaande zondag met de microfoon op de pier in Scheveningen staan om te vragen wat de mensen daar doen.' Ik zeg: Meneer Schreurs, ik vind u een uitermate charmante man, maar wat de mensen op de pier in Scheveningen uitvoeren interesseert me helemaal geen moer. Toen zegt ie: 'Nou, ga dan maar naar Duindigt.' Ik zeg, dat zullen we maar doen "

Markante verslaggever vanaf de renbaan

Eijsvogel werkte ruim een halve eeuw voor de NOS. Zowel voor Studio Sport als voor Langs de Lijn. Op de radio maakte hij ook een keer een uitstapje buiten de paardensport. In 1984 stond hij hockeycommentator Geerhard de Grooth bij tijdens de beslissende wedstrijd van het olympisch hockeytoernooi. De Nederlandse vrouwen speelden tegen Australië en wonnen goud. In Oranje speelde ook de dochter van Eijsvogel mee, Marjolein.

Olympisch hockeytoernooi 1984

Van huis uit was Hans Eijsvogel tandarts. In zijn vrije tijd zat hij niet alleen achter de NOS-microfoon, ook was hij amateurjockey op de renbaan. In Langs de Lijn deelde hippisch journalist Jacob Melissen zijn herinneringen aan zijn vroegere collega. "Hij wist op een onnavolgbare wijze de hippische sport bij Tante Mien op driehoog achter te brengen waardoor ze bleef kijken." Volgens Melissen was Eijsvogel veel beter in de paardensport ingevoerd dan de meeste mensen dachten en was hij enorm belangrijk voor de paardensport in het algemeen. "Hij bracht de paardensport vanuit de wereld bij de mensen in de feestzaal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In zijn woonplaats Aerdenhout is oud-paardensportverslaggever Hans Eijsvogel afgelopen maandag overleden. Dat heeft zijn dochter, voormalig hockey-international Marjolein Bolhuis-Eijsvogel, bekendgemaakt. Eijsvogel was 91 jaar.

In 1952 maakte hij een film over paardensport waarbij hij zelf het commentaar verzorgde, waarna hij door de AVRO werd gevraagd voor het sportprogramma De Sportrevue.

Dat was het begin van een ruim vijftig jaar durende carrière als verslaggever en commentator, onder meer voor Langs de Lijn, Studio Sport en bij de drafwedstrijden op renbaan Duindigt in Wassenaar.

Het bleef niet bij de drafsport alleen. Eijsvogel was ook commentator op maar liefst dertien Olympische Spelen. Zo deed hij verslag van de gouden Nederlandse springruiterequipe op de Spelen van 1992. Ook becommentarieerde hij diverse successen van Anky van Grunsven.

Tandarts

Van huis uit was Eijsvogel tandarts en in zijn vrije tijd amateurjockey op de renbaan. Ook deed hij mee aan military-wedstrijden.

"Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag was ik tandarts, en zaterdag en zondag verslaggever", vertelde Eijsvogel in de 10.000ste uitzending van Langs de Lijn in 2012.

Ster advertentie
Ster advertentie