Binnenland
KRO-NCRV

Stoppen met stunten op vlees? 'De markt is verziekt met kiloknallers'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoppen met stunten op vlees? 'De markt is verziekt met kiloknallers'

Supermarkt Jumbo krijgt, na de beslissing om vanaf eind mei te stoppen met aanbiedingen op vers vlees, een storm aan reacties. Maar die zijn niet enkel negatief. Zo ziet niet alleen Wakker Dier, maar ook veel slagers en boeren het als een goede ontwikkeling. "Als je naar een dierwaardige veehouderij wil moet je ervoor zorgen dat het varken niet gebruikt wordt om te kiloknallen", stelt varkenshouder Kees Scheepens bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'We moeten meer gaan betalen voor vlees'

Kiloknallers

Ook bakker Jos van Eijndhoven, die net de worstenbroodjes uit de oven haalt, ziet de effecten van de kiloknallers. "Je kan beter een constante prijs hebben. Dan weet de consument waar hij of zij aan toe is", aldus Van Eijndhoven. "De markt is verziekt met kiloknallers. De boeren, die geen marge overhielden, zijn daardoor maar uit moeten blijven breiden."

Meesterslager Theo Beerens is ook positief over het initiatief van de Jumbo. Hij legt nog even het concept van een stuntprijs uit: "Als je gaat stunten ga je tegen de inkoopsprijs zitten. Zo lok je mensen naar je winkel om ook andere dingen te kopen."

Recht op goedkoop vlees?

"Jumbo laat hier het nieuwe lef zien", vult retaildeskundige Paul Moers aan. "In 2040 willen ze volledig klimaatneutraal zijn. Dan moet je een keer een hele grote stap zetten, want 2025 is al heel dichtbij. Dus hier zie je dat ze deze strategie serieus nemen."

Toch zien veel mensen het stukje vlees als een essentieel onderdeel van hun maaltijd, iets dat ze simpelweg niet kunnen missen. 'Het wordt ons afgepakt', is dan ook een veelgehoorde reactie op het nieuws van Jumbo. Maar daar is Moers het niet mee eens: "Het recht op goedkoop vlees bestaat helemaal niet."

Dierwaardige veehouderij

Bij Wakker Dier ging de vlag uit toen ze het nieuws vanuit Jumbo hoorden. "We weten al jaren dat stunten enorm stuurt wat mensen eten. Daar moeten we echt mee stoppen", aldus voorzitter Anne Hilhorst. "Vlees is al enorm goedkoop in Nederland. Maar een bepaalde aanbieding, zoals 1+1 gratis, daarvan is bekend dat het de verkoop enorm opdrijft." Hilhorst hoopt dan ook dat andere supermarkten dit voorbeeld volgen.

Ook varkenshouder Kees Scheepens ziet dit als een stap in de goede richting. "Als je naar een dierwaardige veehouderij wil, dan moeten we ervoor zorgen dat het varken, dat een bijzonder levend wezen is, niet gebruikt wordt om te kiloknallen."

Ook hij ziet niet langer noodzaak voor iedere dag een lapje vlees: "De tijd dat vlees iedere dag een noodzaak was om gezond te blijven, is voorbij."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie