Politiek
NOS

Kweekvlees binnenkort op de menukaart? Het komt steeds dichterbij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kweekvlees binnenkort op de menukaart? Het komt steeds dichterbij

De overheid hoeft niet het voortouw te nemen bij het ontwikkelen van kweekvlees. Ook hoeven er geen extra maatregelen of middelen vanuit het kabinet te komen om de ontwikkeling van kweekvlees te stimuleren. Dat zei minister Schouten donderdagavond in een debat met de Tweede Kamer over kweekvlees.

"Ze zei dat de markt het prima zelf kan", vertelt politiek verslaggever Wilma Borgman in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Ze ziet kweekvlees ook meer als "aanvulling" dan als een echte vervanger van vlees.

Kweekvlees binnenkort op de menukaart? Het komt steeds dichterbij

Partijen in de Kamer zijn het daar niet mee eens en vinden dat de overheid wel een prominentere rol kan spelen. Kamerleden van onder meer D66, GroenLinks, VVD, PvdA en CDA vroegen de minister of het kabinet meer vaart kan maken met het stimuleren van kweekvlees. Het consumeren van gekweekt vlees is nu nog verboden, en partijen vragen zich af waarom. Ze vinden de ontwikkelingen te langzaam gaan en willen meer experimenten mogelijk maken.

Roofbouw en concurrentie

"We plegen roofbouw op onze planeet. We hebben wel drie aardbollen nodig als we met alle mensen vlees willen blijven eten. We moeten meer inzetten op alternatieven", zei D66-Kamerlid De Groot, aanvrager van het debat.

Een meerderheid van de Kamer ziet kweekvlees als goed alternatief voor vlees, waarbij geen dieren worden gedood en fors wordt bespaard op energie- en waterverbruik.

Partijen vrezen ook dat landen als de Verenigde Staten en Israël het voortouw gaan nemen bij de technologie, terwijl het idee en patent op kweekvlees in Nederland ontwikkeld werden.

De minister ziet dat probleem niet. Ze vertrouwt op de bedrijven zelf en vindt een breed consumentenonderzoek - een wens van onder meer D66 - niet noodzakelijk.

'Gemiste Kans'

D66 is teleurgesteld in de houding van Schouten. "De minister zegt de ontwikkelingen te blijven volgen. Dat kan toch niet waar zijn bij een technologie met zoveel potentie", zegt Groot.

PvdA-Kamerlid Moorlag zei "gretigheid en urgentie" bij de minister te missen.

VVD-Kamerlid Weverling, ook al teleurgesteld: "Ik had zo gehoopt dat dit niet de avond van gemiste kansen zou worden." Hij zei "heel benieuwd" te zijn welke houding de minister aanneemt als de Kamer volgende week een aantal moties aanneemt.

Niet met minister op stap

D66-Kamerlid De Groot had nog een teleurstelling te verwerken donderdagavond. Een voorstel van hem om samen met minister Schouten op pad te gaan en in een laboratorium kweekvlees te gaan proeven wees Schouten van de hand. "Eventuele proeven moeten op een gereguleerde manier, ik ga mezelf niet als vrijwilliger aanmelden. Bovendien, ik heb wel meer te doen."

Ster advertentie
Ster advertentie