Binnenland

We minderen vlees. Maar de vleestomaat is in opkomst

foto: Wat de Boer Schaftfoto: Wat de Boer Schaft
  1. Nieuwschevron right
  2. We minderen vlees. Maar de vleestomaat is in opkomst

[NTR] Wat de Boer Schaft strijkt neer in het Brabantse Dongen en gaat op bezoek bij Alfons en Henriette van den Hoek. Ze hebben naast de teelt van tomaten, paprika en komkommer een grote boerderijwinkel en geven ze voorlichting over de glastuinbouw.

Wat de Boer Schaft - Tomatenkwekerij

Biologische teelt

In 2015 gingen Van den Hoek met de tomatenkwekerij over naar biologisch. Een bewuste keuze: een kleinere kwekerij met hogere kwaliteit van producten. Alfons: "Biologische teelt is zonder bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmeststoffen. Niet dat dat mijn hoofddrijfveer was. Maar het is ook kijken naar waar markt voor is. Hoe kan ik een product telen waar vraag naar is? Tuurlijk voelt het wel goed. Al zal ik zeker niet zeggen dat de gewone landbouw verkeerd is."

Quote

Het is een groeiende markt

Alfons van den Hoek

"Het is voor onszelf sowieso een hele goede beslissing geweest. We halen er veel meer voldoening uit. De eerste twee jaar waren financieel ook zeer goed. Het derde jaar kregen we extreme luizenplaag in de paprika. En dan kun je niet chemisch ingrijpen. Dan moet je geduld hebben. Het is dan mooi om te zien hoe zo'n gewas uiteindelijk weer hersteld."

Populaire tomaatsoorten

De Coeur de Boeuf is in opkomst. Waar deze vleestomaat alom in Frankrijk te verkrijgen is, begint het nu langzaam in Nederland door te breken. Petra: "Het is heel lekker. Het lijkt net vlees, het lijkt net beef." Daarnaast is er veel vraag naar Romatomaten en zijn trostomaten is trek."De kleinere typen, die zijn iets voller van smaak", vult Alfons aan.

Quote

Wat is tomatensaus eigenlijk toch lekker van zichzelf

Petra Possel

Wat niet onbenoemd kan blijven is Henriettes tomatensaus: een potje met een tomatensaus naar eigen receptuur. Een soort morele doorbraak. "De basissaus is waar het echt mee begonnen is", vertelt Henriette. "Het is puur tomaat. Je kunt er zelf aan toevoegen wat je maar wilt, allerlei soorten kruiden. We doen er een recept bij, voor lasagne, spaghetti of macaroni."

Wat de Boer Schaft

In de 10-delige podcastserie Wat de boer schaft gaat Petra Possel (NTR's Mangiare!) op bezoek bij boeren en vissers. Samen gaan ze het land op, het water op, de stal in. Ze praten over de oogst, de teelt, het land, de familie, de omgeving en natuurlijk actuele kwesties, zoals de boerenopstand, het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis. Luister hier de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie