Binnenland
WNL

Nieuw Sociaal Contract tegen taakstrafverbod: vertrouw strafmeting van de rechter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw Sociaal Contract tegen taakstrafverbod: vertrouw strafmeting van de rechter

Als het aan Judith Uitermark van Nieuw Sociaal Contract (NSC) ligt komt er geen taakstrafverbod voor bijvoorbeeld geweld tegen hulpverleners. "Als je de rechter vertrouwt, dan moet je er ook op vertrouwen dat die rechter tot een goede strafmeting komt", vertelt zij in het WNL-radioprogramma Het Misdaadbureau.

Video niet beschikbaar

Een taakstrafverbod wil zeggen dat daders die zich aan bepaalde delicten schuldig maken alleen maar een gevangenisstraf mogen krijgen. Een taakstraf is dan uitgesloten. Het taakstrafverbod voor geweld tegen hulpverleners is eerder in de Eerste Kamer gesneuveld.

Taakstrafverbod

Uitermark, voormalig strafrechter en nummer drie op de lijst van NSC, is geen voorstander van taakstrafverbod. "Het is niet nodig om de rechter te dwingen bepaalde straffen niet op te leggen." Het kandidaat-Kamerlid legt het vertrouwen in de handen van de rechter. Dat doet een groot deel van de Nederlandse bevolking ook. "70 procent vertrouwt de rechter in Nederland", zegt Uitermark.

Volgens de NSC'er is de rechter de afgelopen 20 jaar 10 procent zwaarder gaan straffen over de hele linie. "En als het gaat om ernstig geweld en zedenzaken, dan is de rechter 65 procent zwaarder gaan straffen."

Uitermark wil daarmee zeggen dat de rechter weet wat die doet. "De rechter is heel responsief naar wat er gebeurt in de samenleving en beweegt daarin mee." Een taakstrafverbod in de wet opnemen acht Uitermark dus overbodig. Zij vertrouwt de rechter dat die "met alles wat in de weegschaal ligt tot een goede strafmeting komt".

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie