Binnenland

Unilever blaast verhuizing naar Rotterdam af onder druk aandeelhouders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Unilever blaast verhuizing naar Rotterdam af onder druk aandeelhouders

[NOS] Unilever trekt de plannen voor een nieuwe Nederlandse NV en de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam in. Het verzet van met name de Britse aandeelhouders heeft de doorslag gegeven.

De plannen voor een verhuizing van Londen naar Rotterdam spelen tegen de achtergrond van de politieke discussie over de afschaffing van de dividendbelasting. Volgens premier Rutte is het doel van die maatregel om grote bedrijven in Nederland te houden of ervoor te zorgen dat ze hiernaartoe komen. In de Tweede Kamer is daar fel verzet tegen.

Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen naar aanleiding van de beslissing van Unilever met premier Rutte in debat over de afschaffing van de dividendbelasting.

Britse overweging

Economieredacteur André Meinema denkt niet dat de dividendbelasting of de afschaffing daarvan doorslaggevend was voor de Britse aandeelhouders. "De Britten zeggen: we willen helemaal niet dat een Brits-Nederlands bedrijf helemaal Nederlands wordt", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook het feit dat Unilever met de verhuizing ook uit de Britse beursindex FTSE-100 valt speelt volgens Meinema mee. Indexbeleggers zouden daardoor noodgedwongen hun aandelen moeten verkopen.

"Tot hun stomme verbazing hebben ze ontdekt dat de Britten het helemaal niets vinden", zei Meinema. "Op een gegeven moment heeft Unilever zijn knopen geteld."

Unilever zegt dat er uitgebreid contact is geweest met de aandeelhouders en dat er wel steun was voor de nieuwe Nederlandse NV, maar niet genoeg. De raad van bestuur van Unilever bezint zich nu op volgende stappen. De aandeelhoudersvergaderingen voor de Britse en Nederlandse aandeelhouders van eind oktober worden geannuleerd.

Banen

Met de verhuizing van het hoofdkantoor naar Nederland zouden waarschijnlijk enkele tientallen banen van Londen naar Rotterdam verhuizen, dat gaat nu niet door. Daarnaast zou een verhuizing goed zijn geweest voor de relatie met klanten, onderzoeksinstellingen en de Nederlandse vakbonden.

Ster advertentie
Ster advertentie