Binnenland
NOS

Willem Holleeder veroordeeld tot levenslang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem Holleeder veroordeeld tot levenslang

Willem Holleeder is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij vijf moordopdrachten tussen 2002 en 2006. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Daarmee volgt de rechtbank de eis van het OM, dat eerder dit voorjaar al levenslang eiste tegen de 61-jarige Holleeder. De rechter oordeelde onder meer dat Holleeder schuldig was aan de moord op zijn zwager Cor van Hout.

Holleeder kwam vanochtend rond 09.00 uur aan bij de rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Vanwege de massale aandacht voor de zaak, was er maar beperkt plaats in de rechtszaal. Publiek was daarom niet welkom. Zij volgden de uitspraak via een videoverbinding in een andere rechtbank in Amsterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De rechter besteedde meteen aan het begin van zijn uitspraak aandacht aan de enorme media-aandacht, onder meer omdat Holleeders zussen Astrid en Sonja in het geheim gesprekken met hem hadden opgenomen en verklaringen hadden afgelegd. "We wisten dat we afstand moesten nemen van de beelden die in de media werden geschetst en dat hebben wij ook gedaan", zei rechter Frank Wieland.

'Weinige bewijs weegt zwaar'

Holleeder zelf sprak tijdens de tientallen zittingsdagen in het proces alle beschuldigingen tegen hem tegen. Zijn advocaten vroegen om vrijspraak, omdat er volgens hen geen enkel concreet bewijs was voor Holleeders betrokkenheid bij de liquidaties, zoals telefoontaps of dna-sporen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens de rechter was het logisch dat er weinig concreet bewijs was, omdat opdrachtgevers van liquidaties er alles aan doen om de sporen die naar hun leiden uit te wissen. "Maar als dat bewijs er wel is, kan dat zwaar wegen", zei rechtbankvoorzitter Frank Wieland.

De uitspraak duurde ruim een uur. Het enorme dossier dat het OM tegen Holleeder heeft opgebouwd, bestond voor het overgrote deel uit getuigenverklaringen.

Ster advertentie
Ster advertentie