Binnenland

VVD-Kamerlid Harbers: 'Kernenergie is een hele aantrekkelijke optie'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerlid Harbers: 'Kernenergie is een hele aantrekkelijke optie'

Om de klimaatdoelen te halen zou Nederland niet alleen maar naar energieopwekking uit zon en wind moeten kijken, maar ook naar kernenergie. "Dat is een hele aantrekkelijke optie", zegt VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Harbers vindt het prima om te investeren in zonne-energie en windenergie, maar zegt dat dat ook nadelen heeft. "Die bronnen zijn niet altijd bruikbaar, want 's nachts staat de zon niet aan en als het windstil is heb je geen windenergie. Dus voor de toekomst moet je ook andere bronnen hebben."

Het VVD-Kamerlid noemt kernenergie daarbij als meest serieuze optie. "Van steenkolen verbranden willen we af en de hoeveelheid aardgas is ook eindig, dus dan is kernenergie een hele aantrekkelijke optie, omdat het ook CO2-vrij is." Ook levert de plaatsing van een kerncentrale volgens hem weinig ruimtelijke problemen op.

'Kernenergie vraagt om investeringen'

Harbers moet wel erkennen dat deze optie flink wat geld gaat kosten. "Kerncentrales zijn heel duur om te bouwen, dus je hebt grote investeringen vooraf nodig. Maar je hoeft ook niet de hele stroomvoorziening in Nederland op kernenergie over te schakelen, alleen een paar erbij zou wel handig zijn."

In Nederland is er altijd een soort angst voor kerncentrales, gezien de kernrampen in het verleden in Tsjernobyl en Fukushima. Harbers probeert die zorgen weg te nemen. "We hebben in Nederland één kerncentrale, in Borssele, en die hoort tot de veiligste centrales ter wereld. Dus we slagen er in Nederland in om goed over veiligheid na te denken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie