Binnenland
NOS

Puerto Ricanen voelen zich in de steek gelaten door VS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Puerto Ricanen voelen zich in de steek gelaten door VS

De inwoners van Puerto Rico voelen zich in de steek gelaten door het Amerikaanse congres en president Donald Trump. Dat zijn signalen die correspondent Arjen van der Horst krijgt van het door orkaan Maria getroffen eiland.

De kritiek op Trump groeide de afgelopen dagen omdat hij weinig medeleven toonde. "Hij lijkt zich dat te hebben aangetrokken", zegt Van der Horst. "Hij heeft aangekondigd dat hij Puerto Rico gaat bezoeken en hij belooft noodhulp te sturen. Maar dat is alleen noodhulp, het echt herstel gaat tientallen miljarden dollars kosten. En dan blijft het opvallend stil in het congres en in het Witte Huis."

Puerto Ricanen voelen zich in de steek gelaten door VS

Puerto Rico heeft met een schuld van 72 miljard dollar faillissement aangevraagd. "Dat maakt het zo ernstig. Puerto Rico kan dit onmogelijk alleen oplossen. Er is meer hulp nodig vanuit Washington, maar het is de vraag of het dat krijgt."

Vakantieland

Puerto Rico geldt voor veel Amerikanen als een ver-van-mijn-bed-show, weet Van der Horst. "Meer dan de helft van de Amerikanen weet niet eens dat Puerto Ricanen net als hen gewoon Amerikaans staatsburger zijn. Ze zien het gewoon als een leuk vakantieland."

Daarbij mogen inwoners niet meedoen aan de presidents- en Congresverkiezingen. "Dan kom je in het verdomhoekje, want dan kan een president het eiland gemakkelijk negeren zonder dat het stemmen kost. Dat is de harde werkelijkheid van Puerto Rico."

De situatie op Puerto Rico is een week na de orkaan nog bijzonder beroerd. "Het was de zwaarste orkaan in tachtig jaar tijd. Hele wijken zijn platgeslagen." Modderstromen, aardverschuivingen en stroomuitval maken de situatie nog nijpender. "Wij spraken mensen die familie hebben in de bergen. Zij hebben de orkaan overleefd, maar leven nu van voedselvoorraden die opraken. Als er binnen enkele dagen geen hulp komt, wordt het ernstig."

Ster advertentie
Ster advertentie