Binnenland
NOS

Vaker betalingsachterstanden door hoge energieprijzen: 'Voorheen waren het tientjes, nu honderden euro's'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaker betalingsachterstanden door hoge energieprijzen: 'Voorheen waren het tientjes, nu honderden euro's'

Energiebedrijven merken dat de betalingsproblemen van klanten toenemen. Ook zijn er grotere zorgen over de toekomst vanwege de (te) lage maandbedragen waarvoor consumenten kiezen. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Martin Neef, manager tijdig betalen bij Vattenfall.

Bij energiebedrijf Vattenfall is het aantal mensen met betalingsachterstanden snel toegenomen. Duizenden klanten hebben ten minste twee opeenvolgende maanden aan betalingen gemist. Het gemiddelde bedrag dat openstaat is bovendien met tien procent gegroeid, zegt het bedrijf.

Honderden euro's achterstand

"Het probleem zit hem vooral in het bedrag dat openstaat", zegt Neef. "Voorheen waren het tientjes, nu gaat het om honderden euro's achterstand. Daar zit de zorg."

"We weten bovendien vrij zeker dat dit nog verder gaat toenemen", zegt Neef. "De energietarieven stegen en stijgen door. En elke maand komen er meer mensen bij wiens vaste contract afloopt: een duurder, flexibel contract, komt daar dan voor in de plaats."

Financiële tegenvaller

Zo'n 200.000 klanten hebben daarnaast een "potentieel probleem" doordat zij hun maandbedrag te laag hebben staan. Grote kans dat zij hierdoor aan einde van het jaar, als de eindafrekening komt, worden verrast door een financiële tegenvaller. "Want dat moet je dan maar net kunnen betalen."

r1jn vattenfall

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie