Binnenland
NOS

Oud-leerlingen Gomarus willen school alsnog laten vervolgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-leerlingen Gomarus willen school alsnog laten vervolgen

Twee oud-leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem zijn een artikel 12 procedure gestart tegen de beslissing van het OM om hun voormalige school niet te vervolgen. Op de reformatorische school werd jarenlang een 'antihomo-beleid' gevoerd. Leerlingen werden stelselmatig gediscrimineerd en soms gedwongen om uit de kast te komen. Volgens het OM was dat strafbaar, maar het vervolgt de school niet, omdat de school inmiddels het beleid zou hebben aangepast. Marijn Baggerman is één van de oud-leerlingen die de artikel 12-procedure start.

Oud leerlingen starten procedure tegen anti-homobeleid op school

'Ze ontkennen wat ze ons hebben aangedaan'

De school geeft aan het beleid te hebben aangepast, maar Baggerman vertelt dat hij geen vertrouwen heeft in dat aangepaste beleid. "Voor mij persoonlijk heb ik niet genoeg gemerkt of gevoeld dat de school heeft geleerd. De onderwijsinspectie die een uitvoerig inspectie hebben gedaan, maar ook na het resultaat van het OM. Vervolgens plaatse de school een statement op hun eigen website dat ze van mening zijn dat ze geen strafbare feiten hebben gepleegd. Dat is een klap in het gezicht van de oud-leerlingen. Daarmee ontkennen ze eigenlijk wat ze ons hebben aangedaan. Misschien op papier lijkt het wel beter te gaan, maar het is heel lastig om te zien of dat klopt."

Nog steeds geen excuses

Baggerman kreeg signalen vanuit de school dat er niet veel is veranderd. "Wij krijgen berichten van leerlingen binnen de school dat er helemaal niet zo veel is veranderend en dat er nog steeds lacherig wordt gedaan over het onderwerp. Dat betekent voor ons dat er niet genoeg wordt gedaan aan een veilige sfeer creëren voor iedereen." Dat gevoel kan Baggerman zich nog goed herinneren uit de tijd dat hij daar zelf op school zat. "Wat bij mij persoonlijk het geval is dat ik me kort door de bocht vijf jaar lang onveilig heb gevoeld doordat er een duidelijke sfeer hing dat homoseksualiteit er niet mag zijn. Iedereen die niet tot de norm behoorde voelde zich niet fijn en niet veilig."

"Op iedere school doen ze naar tegen elkaar, maar wat het verschil hier was is dat de docenten het gedrag niet corrigeerden en in stand hielden. Ze lachten mee. Van pubers van 15 kan je dat misschien verwachten, maar van 40-plussers niet. Welke boodschap geef je dan aan mij als een volwassene me afwijst om mijn geaardheid? Mace, de andere oud-leerling die de procedure zijn gestart, is opgesloten in een kamertje en moest gedwongen uit de kast komen tegen haar ouders. We hebben tot de dag van vandaag geen excuses gekregen van school. Dat bewijst mij alleen maar dat ze de ernst van de zaak niet of nauwelijks begrijpen", eindigt Baggerman.

item scholen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie