Binnenland
NOS

Ieder jaar tientallen doden door verkeersongelukken met lachgas

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ieder jaar tientallen doden door verkeersongelukken met lachgas

Er zijn de laatste jaren tientallen doden en gewonden gevallen bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was. Uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS blijkt dat bij 63 dodelijke ongevallen lachgasgebruik werd geconstateerd, net als bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel.

In totaal gebeurden er de afgelopen drie jaar bijna 1800 ongevallen met lachgas. Dat zijn ongelukken met doden en gewonden, maar ook aanrijdingen met alleen blikschade. 2020 was daarbij een piekjaar, maar dit jaar lijkt het aantal vrijwel net zo hoog te worden.

Ook het totale aantal verkeersincidenten met lachgasgebruik blijft volgens de politie zorgwekkend hoog. Of het lachgasgebruik ook de directe aanleiding is van zo'n incident, is volgens de politie lastig te zeggen. "Maar bij de meeste zaken is dat wel ons vermoeden", zegt Paul Broer, portefeuillehouder Verkeer bij de Nationale Politie.

Bekijk hier het hele gesprek met Paul Broer

Video niet beschikbaar

Legaal

Rijden onder invloed (1099 incidenten), agressief of onveilig rijgedrag (502 incidenten) en rijden zonder geldig rijbewijs (449 incidenten) zijn andere overtredingen die regelmatig voorkomen in combinatie met het gas. Bij een twintigtal incidenten was er sprake van joyriding, het zonder toestemming gebruiken van andermans auto.

Hoewel het gebruik van lachgas vooralsnog legaal is, benadrukt de politie dat gebruik ervan achter het stuur wel degelijk strafbaar is. Het is namelijk verboden om te rijden onder invloed van een middel dat de rijvaardigheid kan beïnvloeden. "De onderschatting van lachgas en de gevolgen ervan is nog groot", zegt Broer.

Luister hier het hele gesprek met Paul Broer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie