Binnenland
BNNVARA

Waarom is er nog geen Giro 555-actie voor Gaza?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is er nog geen Giro 555-actie voor Gaza?

De situatie in Gaza verslechtert met het uur. Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza, zijn er in 3,5 maand tijd meer dan 25.000 Palestijnen gedood. Een actie van Giro 555 blijft echter uit. "Bijna de helft van de slachtoffers die zijn gevallen zijn kinderen", zegt BNNVARA programmamaker Sahil Amar Aïssa in De Nieuws BV. Hij maakt deel uit van een groep acteurs en mediamakers die een oproep doen aan Giro 555 om een landelijke inzamelingsactie te starten.

"Elke dag verliezen meer dan tien kinderen ledematen. Elke tien minuten gaat er een kind dood. Dit komt door infecties, een tekort aan water en eten maar ook door de raketten", licht Amar Aïssa toe. Hij vind daarom dat Giro 555 een inzamelingsactie moet starten, omdat de hulporganisaties het geld goed kunnen gebruiken.

'Dit is een menselijke kwestie'

De oproep wordt op sociale media veel gedeeld. "Dit is geen politieke kwestie. Dit is een menselijke kwestie", aldus Amar Aïssa. Hij zegt bijna alleen positieve reacties te hebben ontvangen op de oproep. Hij benadrukt dat een grote landelijke actie nodig is om de hulporganisaties te helpen.

'Het probleem is toegang en veiligheid'

Tineke Ceelen, bestuurslid bij Giro 555, reageert op de oproep in De Nieuws BV. "De oproep van Sahil en collega's is mij uit het hart gegrepen. Ook wij kijken met enorme afschuw naar wat er gebeurt in Gaza", aldus Ceelen. Toch is zij van mening dat geld nú niet gaat helpen. "Het grote probleem is toegang en veiligheid", zegt ze. Zo zouden de hulpverleners volgens haar amper naar binnen kunnen komen en is het bovendien levensgevaarlijk voor hen. Daarom denkt zij niet de goederen te kunnen leveren waar die nodig zijn.

Conclusie: volgens Ceelen zou het geld op een bankrekening terechtkomen. "In plaats van besteed worden aan hulp die nu zo keihard nodig is." Giro 555 vindt het dus momenteel niet het juiste moment om een geldinzameling te starten. "Hoe zuur wij dat zelf ook vinden", voegt Ceelen toe. Amar Aïssa is het er niet mee eens. "Juist omdat de hulp nu zo acuut en dringend nodig is, is het nu het juiste moment om geld in te zamelen. Je hoeft het niet meteen te besteden", zegt hij. Volgens hem zijn er ook hulporganisaties die het gebied wél binnenkomen. Bovendien, voegt hij toe: "Sommige grote hulporganisaties hebben zelf ook bericht gegeven de reactie van Giro 555 niet te snappen, die zeggen juist op zoek te zijn naar geld."

250.000 euro aan medicijnen gebombardeerd

Ceelen reageert nog op Amar Aïssa. "Wij komen er niet in. Wij hebben ook voor 250.000 euro medicijnen de Gaza binnen te krijgen. Vervolgens zijn die ook naar de faciliteiten gebracht waar deze nodig waren. En toen zijn die ziekenhuizen gebombardeerd; ik bedoel maar", zegt ze. Dat Giro 555 in de toekomst een hulpactie start sluit ze niet uit.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie